17 entry daha
  • 1980 yapımı robert redford'un ilk yönetmenlik yaptığı film olan ordinary people'ın başrollerinde donald sutherland (baba calvin jarrett), mary tyler moore (anne beth jarrett), timothy hutton (küçük oğulları conrad jarrett), judd hirsch (psikiyatrist dr. tyrone c. berger) , elizabeth mcgovern (conrad'ın kız arkadaşı jeannine pratt) oynamıştır. film en iyi film, en iyi yönetmen (robert redford), en iyi yardımcı erkek oyuncu (timothy hutton) ve en iyi uyarlama senaryo (alvin sargent) dallarında oscar ödülü ve 5 dalda golden globe ödülü almıştır. senaryosu judith guest'in 1976 yılında yayınlanan ordinary people isimli romanından uyarlanmıştır. film, ayrıca timothy hutton ve elizabeth mcgovern'in oynadıkları ilk filmdir.

    --- spoiler ---
    film üst orta sınıf bir amerikan ailesinin büyük oğullarını bir deniz kazasında kaybettikten sonra yaşadıklarını anlatmaktadır. buck küçük kardeşi conrad ile çıktıkları bir bot gezisinde çıkan fırtına sonucu hayatını kaybetmiştir. conrad bu olayla ilgili duyduğu suçluluk duygusu ile olaydan 6 ay sonra intihara teşebbüs eder ve kurtarıldıktan sonra bir akıl hastanesinde birkaç ay tedavi gördükten sonra evine döner. conrad gördüğü tedaviye rağmen olayın etkisinden hala kurtulamamıştır. bir süre sonra bir psikiyatriste gitmeye başlar. dr berger'in yardımı ile olayların üstesinden gelmeye başlar. önce kendini suçlamaktan vaz geçer ve hayatında bazı değişiklikler yapar.

    büyük oğullarının ölümünden sonra anne babasında da değişiklikler olmuştur. babası conrad'ın durumunu anlamakta ve ona yardım etmeye çalışmaktadır, hatta dr berger'le konuşmaya bile gider. oysa annesi conrad'dan çok uzaktır, onu anlamaya çalışmaz, hep mesafelidir, psikiyatriste gitmesini hoş karşılamaz, çünkü başkalarının oğlunun sorunları olduğunu bilmesini istemez, aslında ölen büyük oğlu buck'ı daha çok sevmektedir. conrad'ın annesine ulaşma çabaları boşa çıkar.

    tedavinin de yardımı ile conrad daha iyi olur, kendine bir kız arkadaş bulur, babası ile arası iyidir ancak annesi olanlara uyum sağlayamamaktadır. en sonunda baba calvin karısının bu katılığına dayanamaz ve ayrılmalarını ister. film baba oğulun anne evi terkettikten sonra evin bahçesinde konuşup birbirlerine sarılmaları ile biter.
    --- spoiler ---

    film ve senaryo çok etkileyici. conrad'ın çektikleri, çırpınmaları, annesi ile arasındaki iletişimsizlik çok güzel yansıtılıyor.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap