4225 entry daha
  • plastik çöp sorununda yapay ve gerçekdışı bir imajın cezası çektirilen yer. adana yıllarca istanbul medyası ve ahlaksız editörleri tarafından "kötü olan her şeyin konsantre olarak toplandığı yer" olarak lanse edildi ve gerçek sorunları görmezden gelindi, karikatürize edildi, çözülmedi. bugün aynı durumu plastik çöp ithalinde görüyoruz. ovada rekor toksik maddeler ölçülüyor. bakalım bunun türkiye'ye maliyeti ne:

    adana'nın doğası değersiz midir? hayır değildir. hatta türkiye'nin en hassas doğalarından biridir. delta ovası olan her yer, bütün gelişmiş dünyada pamuklara sarılarak korunur. çok değerli ekosistemlerdir. çukurova gibi, bu wetland denen sulak alanlar dünyanın her yerinde milli parktır. taban suyu kayalık yerlerden aşağı yayılmaya başlar, süzüle süzüle deniz kıyısına kadar iner, tuzluluğu değişen çeşitli lagünler, bataklıklar, göller oluşturur. abd louisiana mississippi deltası, italya'da po deltası, romanya'da tuna deltası hep bu sınıftadır.

    adana'da da yumurtalık lagünü, akyatan lagünü gibi geniş alanlar milli park statüsündedir. bu sulak alanlarda türkiye'nin en büyük kuş cennetleri bulunur. türkiye'nin en büyük saz kedisi popülasyonu çukurova'dadır. buralarda fazla sayıda endemik bitki ve doğal oluşum vardır. doğal nergis çiçeklerinden oluşan ada vardır akyatan'da. plastik döküm ve yakım alanlarında oluşan toksinler çukurova'nın süzücü alüvyal toprağında yer altından yayılır. ve bu milli parkların tüm ekosistemlerini zehirler. belki de bütün çukurova'yı milli park ilan etmek gerek ki bu aymazlıklar olmasın.

    adana, göçmen kuşların yolu üzerinde ülkemizdeki en önemli durak noktasıdır. avrupa ile afrika arasında uçan göçmen kuşların anadolu ve kuzey ortadoğu bölgesindeki en önemli durağıdır. iç anadolu'daki göller ve sazlıklar salakça politikalardan dolayı kurutulduğu için her yıl daha da fazla kuş çukurova sulak alanlarına sığınıyor.
    "akyatan lagünü'nde yeryüzünde bugüne kadar bir alanda sayılan en yüksek 'büyük flamingo' sayısına ulaşıldı" haber
    285 bin su kuşunun konakladığı bir alandan bahsediyoruz, 20 ilimizin nüfusundan fazla, sadece su kuşu. ve bu çukurova'daki kuş cennetlerinden sadece biri.
    dünya kuş göç yolları üzerinde adana'nın konumu için haritalar:
    görsel görselgörsel
    gördüğünüz gibi ülkemizdeki en önemli göçmen kuş uğrağı adana'dır. dünya kuş popülasyonu için bu alanların bırakın çöple zehirlenmesini, en hassas çevre projeleriyle korunması gerekmektedir. bu kuşlar çekirgeleri, zararlıları yer. kuşları korumazsanız ileride avrupa ve ortadoğu'yu saran çekirge istilalarından şikayet etmeyin.

    adana tarım alanları gözden çıkarılabilir mi? hayır çıkarılamaz. türkiye'nin en büyük alüvyal tarım alanları adana'dadır. 1800'lerden beri sulak alan sistemindeki dev bataklıklar tarım yapmak için küçültülmüş ve bunun için devasa okaliptüs ağaçlandırmaları yapılmıştır. osmanlı devleti bu yeni açılan alanlarda tarım yaptırmak için göçebe yörükleri silah zoruyla toroslardan indirmiş, bir meydan savaşında yörükleri katletmiş ve yerleşik hayata zorlamıştır. fırka-i ıslahiye (bkz: binboğalar efsanesi) bu dramların hepsi çukurova'da tarım yapılması içindir. çöp dökecektiyseniz niye bu kadar kan döküldü? bıraksaydınız da çukurova yörükleri göçebe ve hayatta kalsaydılar.

    yılda üç kez ürün alınabilen ve nadasa bırakılmayan bu topraklarda yaz sıcağında bile sulama yapılabilir. buna su biriktirmek için yapılan seyhan baraj gölü, roma döneminden kalan ve pek çok şeyi ayakta olan augusta antik kentini hiç kazılmadan sular altında bırakmıştır. ve ovanın sulanabilmesi uğruna genç cumhuriyet bütün çukurova'yı kanallar ve kanaletlerle kılcal damar gibi bir sulama ağıyla sarmıştır. ortada devasa bir yatırım, osmanlı'nın döktüğü yörük kanları, tarıma feda edilmiş sulak alanlar ve antik kentler vardır. bu yatırım, bu devasa milyarlarca dolarlık tarım potansiyeli büyük bedeller ödenerek oluşturulmuştur. ülkemizin bu hazinesi şu anda tekinsiz tiplerin yaktığı ve saçtığı çöplerle plastik zehrine boğuluyor. zehre boğacaksanız bu kadar tantanaya ne zahmet ettiniz?

    adana'nın havası kirli midir? hayır. adana plastik çöp ithalatından önce havası en temiz illerimizdendi. 2012'den bir haber muhalif gazeteduvar:
    başka kaynak 2017 haber 7 havuz medyası
    bu kaynaklara göre ölçümler düzenli olarak adana'nın çatalan ve doğankent bölgelerini partikül oranı türkiye'deki en düşük yerler olarak gösteriyor. havası denizden ve ormanlardan gelen, sanayi alanlarından rüzgar almayan, anız ve kömür yakılmadığı zamanlarda tertemiz olan adana bölgesi şimdi avrupa'nın çöpüyle zehirleniyor.

    çukurova sahilleri boydan boya caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağası yumurtlama alanıdır. adana sahilindeki yumurtalık ilçesi, bu adını kaplumbağa yumurtalarından alır. yine karataş'ın batısındaki akyatan milli parkı caretta ve yeşil kaplumbağa yumurtlama alanıdır. bu hayvanlar deniz analarını yerler ve çoğalmalarını engellerler. şu anda çöpü, poşeti, ingiliz market ambalajı denizlerimizde yüzmekte ve bu hayvanlar tarafından deniz anası sanılarak yenilmektedir. ve boğularak ölmektedirler.

    peki bu sorun sadece adana'da mı kalır? hayır, akdeniz akıntıları bu çöpleri çukurova önünden süpürerek batıya taşıyacak ve antalya kemer kaş açıklarındaki akıntı girdabında biriktirecek. sonuç olarak devletin ve medyanın umursadığı alanda kalan o bölgenin turizmi de uzun vadede etkilenecektir. bu ambalajlar jelatinler batıya ilerledikçe oradaki caretta carettalar da yıkıma uğrayacaktır. sonra kaş'ta instagram fotosu çekerken deniz analarının, çöp adalarının bastığı denizi fon yapabilirsiniz. benden uyarması.
    akıntı detayları burda: (bkz: antalya/#135596095)

    türkiye sadece "istanbul, ankara, istanbullunun ankaralının denize girdiği yerler ve istanbullunun ankaralının denize giderken geçtiği yerler"den ibaret değildir. buranın dışında kalan buralardan daha değerli doğa alanları vardır ve istanbul medyasının kibirli gazetecileri akıllarını başlarına devşirip bu sorunumuzu bas bas yetkililere ve dünyaya bağırmalıdır. bizim bu haberleri bbc'den, yabancı gazetecilerden alıyor olmamızdan da utanmalıdırlar. neyse ki artık sosyal medya var. istanbullu kibrinin medya editör süzgecini bypass ederek topluma sesimizi duyurabiliyoruz. adana ile ilgili tek bildiği yalan güneşe ateş etme asparagası olanlara gerçekleri söylüyoruz.

    üç beş geri dönüşümcü kılıklı çöp yakımcısının parası uğruna devasa bir ekonomi ve çok kritik devasa bir doğal alan feda edilemez! #çöpithalatıyasaklansın

    adana yetkilileri de bu duruma karşı sessiz kalmaktalar. adana stkları konuşuyor, ama vekiller ve belediye başkanları suspus. önlemek için ne yapıyorsunuz? o belediyeye kebap övmek için mi seçildiniz? tbmm'ye vekil maaşı almak için mi girdiniz? bir işe yaradığınızı göstermek istiyorsanız şimdi tam sırası! ülkenin merkez medyası susuyorsa siz bas bas bağırın ve konuşmalarını sağlayın!

    -

    edit: nevşin mengü'nün defalarca zorlayan sorular sormasına karşılık adana bşb başkanı zeydan karalar'ın verdiği yanıtlar için buyrun video

    özetle: yani taşeronmuşuz, o yüzden taa ingiltere'den adana'ya geliyormuş, çok güzel işse ingiltere niye binlerce kilometre taşıyor? belediye yakmalarını tavsiye ediyormuş, çimento fabrikaları yaksınmış, istihdam oluyormuş (tuktuklu çöp toplayıcılarına ek iş oluyor sanırım)
1310 entry daha
hesabın var mı? giriş yap