6 entry daha
  • yurtdışına projeler yapan bir firma sahibi olarak anlatacağım size. diyelim bir proje aldık ve bedeli 100 bin usd. maliyetimiz 90 bin usd. sözleşmeler imzalandı ve yarısını (50 bin usd) önden peşinat aldık. bu 50 bin usd'yi malzeme aldığımız tedarikçilere ön ödeme için dağıttık. 1 ay sonra iş bitti ve diğer 50 bin usd hesaba geçti. hemen kalan 40 bin usd'yi yine tedarikçilere dağıttık. elde kaldı 10 bin usd. ihracatı yaptık, gümrük beyannamelerini hazırladık. banka hemen bir mail attı. 100 bin usd tutarındaki ihracatınız için ibkb düzenlenmesini rica ederiz. yani hesabımda 40 bin usd olması lazım ama bu işten kazandığımız 10 bin usd zaten.
    şimdi anladınız mı arkadaşlar işin vehametini.
    düşünün 1 milyon dolarlık iş yaptığınızı. nasıl 400 bin usd için ibkb düzenleyeceğiz?
    resmen milletin parasına çökmektir bu. devlet kendi ayağına sıkıyor resmen. bakın görün; iddia ediyorum cari açık iyice artacak. çünkü orta ve büyük ölçekli firmalar; bulgaristan, azerbaycan gibi ülkelerde paravan şirketler kurup ihracat bedellerini düşük gösterecekler. resmen akıl tutulması, başka izahı yok..

    edit: küfür eden arkadaşlar için yazıyorum.
    bir bisikletiniz var ama zinciri yok. istediğiniz kadar pedal çevirin, 1 cm ilerleyemezsiniz. bizim ülke olarak ihracat yapmamız lazım arkadaşlar. devletin de bunu desteklemesi lazım. araba satıcısı al-sat yapar ve para kazanır, müteahhit ev yapıp satar ve para kazanır. çok örnek verebiliriz. ama bunlar iç pazar meselesidir, ülkeye katma değeri sıfır olan ticarettir. ama ihracat yapan firmalar ülkeye döviz sokar, başka ülkelerin parasını alıp yurdumuza sokar. yurdumuza çok para sokarsak ne olur: refah seviyen yükselir güzel kardeşim, milli gelirin artar ve buna paralel olarak halk mutlu olur.
    herkese sağlıklı günler dilerim..
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap