6 entry daha
  • arkadaşlar, siyaset her ne kadar türkiye'de ele ayağa düşse de bir bilim dalıdır. o yüzden lütfen, "hala nasıl bu oy oranını alır" diye sorgulamadan önce; rekabetçi otoriter rejimlerde iktidarların niteliğini inceleyen en az bir makale okuyun.

    akp'nin şu 20 yılda geldiği nokta "şatafatlı mağlubiyet"tir. yargı, medya ve devlet kurumlarının tamamına yakını kendilerinde olmasına rağmen yüzde 30 alması muhalefetin çok büyük başarısıdır. en basit örneğini vereyim; biz görmüyoruz ama yapılan en ufak iftar harcaması yüz binlerce lira. biz almıyoruz ama pastadan ufak da olsa pay alan milyonlar var. bunları kimse yok sayamaz.

    her anket paylaşımında aynı hikaye: "hala nasıl yüzde 30 alıyor." meseleye nereden baktığınız oy oranından çok daha önemli. 20 yıldan bahsediyoruz ve sistemli bir şekilde her kurum tek bir kişi, tek bir parti tarafından ele geçirilmiş ve kendi ideolojisini, kültürünü ve değerlerini topluma empoze edememiş demektir bu. ayrıca oylarının yavaş yavaş erimesi, bir daha asla toparlanamayacağının da bir işaretidir.

    amacım umut aşılamak ya da polyannacılık etmek değil. rekabetçi otoriter rejimler konusunda yapılan araştırmalar bunları söylüyor.

    edit: sevgili arkadaşlar, makale soran çok oluyor; herkese dönüş yapamıyorum. makale için anahtar kelime olarak rekabetçi otoriter rejim yazarsanız "lewis" başta olmak üzere hem kavramsal açıdan hem de yaklaşık 160 ülkede yapılan demokrasi araştırmasını okuyabilirsiniz, türkçe. saygılar.
89 entry daha
hesabın var mı? giriş yap