23 entry daha
  • yil olmus 2008, fotorealistik animasyon filmleri, profesyonel studyolarin isleriyle boy olcusecek amator fan filmleri dort bir yandan saldiriyor. bu sartlarda karsimiza milyonlarca okuyucusu olan efsane bir serinin animasyon filmi diye cikara cikara bu cizgi filmi cikariyor bir grup muhterem yapimci. hayir cumleye "yil olmus 1975" diye baslamis olsam bir sorun yok da, 2008 yilinda bu ne cesarettir anlamis degilim.

    icerigine gecmeden once deginmek gereken bir konu var; bir yazili eserin film haline getirilmis versiyonu neden izlenir bunu bir dusunelim. kitabin basi belli sonu belli, yani "dur bakalim acep noolcak" diye izlenmez genelde bu tip birebir uyarlamalar. yani kim yuzuklerin efendisi'nin filmlerini "lord sauron kesin gecirecek olm, doseyecek boruyu kralina da cucesine de" diyerek izlemis olabilir ki? (gerci cesit cesit insan var, bu beklentiyle izleyen de vardir elbet ama cok degildir) kitap yarim asir once yazilmis zaten, ustelik spoilerin babasini verip "kralin donusu" diye baslik atmis (evet kral donuyor sonunda, ne ilginc degil mi?). e o zaman neden izlenir bu tip yapimlar? bana gore cevabi basit: hep kafalarda canlandirilan olaylarin, kisilerin, mekanlarin karsiliklarini kanli canli gorebilmek, gorsel tecrube yasayabilmek icin. peki bu cizgi filmde ne yapmislar? goruntu namina hicbirsey yok (cidden saka gibi) ama unlu kisiler seslendiriyormus. seslendirme dinlemek isteyen audio book lari alir, oturur pasa pasa dinler. sen gorselligi tom ve jerry den bile daha dusuk tutarsan ne anladim o isten?

    eger "kitaplari okumamis insanlar da izliyor" dersek, oyle bir yapim da degil, karakter altyapilari ve tanitimlari yok, cizgi film basliyor olaylar kitabi okumayan birinin anlamayacagi sekilde hizli gelisiyor ve bitiyor. seriye asina olmayan birilerinin anlamasi gercekten cok zor.

    gorsellik cok kotu, ama oyle boyle degil gercekten cok kotunun de otesinde cok kotu. yapimcilarin bahanesi hazir; "doksanlarda yapimina basladiydik o yuzden oyle". yok kardesim boyle birsey, istersen isa'nin dogumundan once basla, para veren adam sonuca bakar. 2008 yilinda hayran kitlesinin onune he-man cizgi filminden on kat daha kotu cizimlerle cikmanin bahanesi olmaz. kaldi ki o tarihlerde bile cok daha kaliteli cizgi diziler vardi izlenebilecek. izleme zulmune katlananlarin hemen farkettigi ilk sey sahneler arasi tutarsizlik, karakterler bir buyuyor bir kuculuyor, renklerde bariz kaymalar oluyor, karakterler arka fondan tamamen bagimsiz sanki yapistirilmis gibi etkilesimsiz hareket ediyorlar. karakterler demisken, koskoca raistlin majere yi kutuk seklinde ve saka gibi gozlerle cizerek zaten belki de kazanim saglayacaklari tek noktayi da ziyan etmisler. o nasil raistlin lan oyle? elle cizdigin sey icin "produksiyon yetersizdi" bahanesine siginilir mi? oturup adam gibi cizseydin. uc boyutlu bolumler zaten tamamen butunden bagimsiz olarak araya serpistirilmis, tutarlilik diye birsey yok. seslendirmeler de oyle aman aman muthis degil, zaten muthis olsa ne yazar ekranda yetmislerin cizgi dizilerinden beter goruntuler varken. konuyu da acemi bir kasabin satirla hayvan kesmesi gibi yeteneksizce budamislar. bir de mesela tom ve jerry de bile karakterler oylesine iyi tanitilir ki gercek olmamalarina ragmen gercekmis gibi benimsenir film boyunca, bu ornekte ise kitapta gayet doygun bir altyapisi olan karakterleri film boyunca ozumsemek mumkun degil, birakin ozumsemeyi katlanmak bile zor. karakterlerin canlanmasi gibi bir nokta yok, izlediginiz sure boyunca kartondan kisiliklerle muhattap oldugunuzu her saniye hatirlatiyor.

    beni en cok sasirtan sey ise, "ulan naaptiniz guzelim eserlerime bedhahlar?" diyecegini dusundugum yazarlardan hickman'in basarili bulup "bu bir baslangic" demesi oldu. ne baslangici guzel kardesim? millet lotr film serilerindeki gollum'un gercek mi cg mi oldugunu tartisirken boylesine berbat bir "animasyon"un nesini savunuyorsun? hayir bilinmeyen ve fazla hayrani olmayan bir kitap veya seri olsa anlayacagim da, lotr dan sonra belki den en cok bilinen fantezi kurgu serisinden bahsediyoruz. eger gercekten bu bir baslangicsa sonu nasil biter bilemiyorum, bilmek de istemiyorum. boylesine onemli bir seriden yapa yapa bu tanimsiz cizgili filmimsiyi yapani da destekleyeni de siddetle (doverek yani) kiniyorum.

    peter jackson lotr da bazi degisiklikler yapti diye gece gunduz sovenlerin bu filmi izlemesini tavsiye ederim, muhtesem bir seriden olabilecek en kotu uyarlama nasil yapilir gormeleri acisindan ders olur kanaatindeyim. raistlin majere ye saygim olmasa daha da cok sey soylecektim ya, neyse. kitabi (ve serinin geri kalanlarini) mutlaka okuyun, ama bu cizgi filmi silah zoruyla bile olsa seyretmeyin. vereceginiz parayla da 2 cuval cekirdek alip citleyin, arada da "krynn" serisini oynayin (cok eski ama zevkli bilgisayar oyunlari) vallahi de daha cok eglenirsiniz billahi de daha cok eglenirsiniz (gecmedi hala sinirim).

    ek: serinin hayrani olan gonullu amator cizer ve animasyon sanatcilarina birer wacom tablet verip arada da ekmek ve su gotursen bu sonuctan 100 kat daha iyi birsey ortaya cikarirlardi lan.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap