137 entry daha
  • türkiye'de devlet memurluğu atamalarındaki şartlardan biridir. eğer bu şartı sağlıyorsan bir adım öndesin ve şanslısın. eğer evliysen, evden işe işten eve gidip gelen, içki içmeyen, tüm parayı sadece aile ve ev için harcayan, başka da bir hayatı da olmayan, uslu uslu takılan birisindir, bekarı işe almak yerine bu yüzden evli olanaları işe almak isterler. memuriyette bekar kişiler istenmez ve sevilmez çünkü onlar marjinaldir, toplum dışıdır, iş ve aile dışında başka hayatları vardır. başka hayattan kastım, daha sosyal, eğlenmeyi seven, hobileri olan kişilerdir ve bu yüzden aslında ilham vericidirler ve böyle insanların yer almasını istemezler. bu yüzden evlilik devletin işleyişi için vardır. siz ne sandınız?

    cinsellik için evlenildiği düşünülse de esasen bu da değil. gerçekten cinsel hayat evli olmaya mı bağlıdır? yani insan evli olmayınca cinsellik yaşayamıyor mu? evlilik öncesi cinsel hayatın dinen yasaklanmış olması aslında cinsellik yaşayabilsinler diye insanlara evli olmayı empoze eden bir mesele değildir de nedir? evlilikle birlikte gelen cinsel yaşam aslında kimsenin farkında olmadan inandığı evliliğe biçilmiş bir kılıftır. yer yüzündeki bütün dinler toplumsal düzenin sürmesi için değil midir? ben evli olup da eşiyle cinsel hayatı biten, ya da evli olup da eşini başkalarıyla aldatan kişiler biliyorum.

    evli olmayıp da cinsel birliktelik yaşamaları sonucunda bir çocuk dünya getiren bir çiftin o çocuğun bakımını ve sorumluluğunu üstlenebilmelerinin bir imzaya bağlı olmadığını düşünüyorum. aklı başında, sorumluluk sahibi ve bilinçli olan her yetişkin evlilik dışı meydana gelen çocuğun sorumluluğunu zaten üstlenmelidir. bu sorumluluğun sürmesi için bir imza gerekli değildir. bu açıdan evlilik, olası bir ayrılık sonucunda sadece kişilerin ve özellikle çocuğun haklarını koruyan hukuki bir dayanaktan ibarettir ama evli olmanın asıl amacı bu hukuki dayanak değildir. evliliğin amacı toplumsal düzenin sürdürülmesidir. evlilik gerçekten düşünüldüğü gibi ulvi bir şey olsaydı evli olanlar evlilik dışı ilişkiler yaşamazdı ve boşanmalar olmazdı. dolayısıyla insanlar evleniyor, eşlerini aldatabiliyor, bir sebeple de boşanabiliyor. boşansalar bile çocuğun sorumluluğunu boşanan her iki birey de almaya devam ediyor. yani evlilik sadece toplumsal düzenin sürmesi içindir. toplumsal düzen de devlet için gereklidir.

    boşanan kişiler bazı hukuki yaptırımlara maruz kalırlar. bu bir açıdan şu demektir, hukuk burada şunu der; "sen yeterince aklı başında değilsin, eşinle yaşadığın bir anlaşmazlık sonucunda onunla yolunu ayırdığında çocuğunun sorumluluğunu almayı sürdüremeyecek kadar güvenilmezsin, cahilsin ve kendini bilmez birisin. bunu sen beceremeyeceksin ve bu yüzden ben devreye gireceğim ve seni buna mecbur bırakacağım; resmi olarak bir imza atacaksın ki hukuki bir yaptırımla birlikte bu sorumluluğunu sürdürmek ve üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam etmek zorunda kalasın." yani şu anki dünya düzeninde insanlık o kadar güvenilmez ki yeni sağlıklı nesiller yetiştirmenin ön şartı olarak evli olmak gerekiyor. bir anlamda insanlar evli olmadan yeni ve iyi bir nesil yetiştirme sorumluluğu sürdürecek kadar yetkin değiller ve bu bilinçte değiller demek ki.

    böyle bir dünyada bekar olarak bir hayat sürdürmek kolay değil çünkü toplum ve insanlık o kadar ilerlemedi. belki 3000'li yıllarda evlilik cehaletle eş tutulacak ve bekar olmak yüceltilecek, kim bilir...

    edit: mal paylaşımının evlilikle tek alakası kapital dünya düzeninde evli olmaktır.

    edit 2: toplumda evlilik diye bir şey olmasaydı, evli olmayan hiçkimse yalnız kalmaz ve yalnız hissetmezdi. çünkü evlenen herkes kendi ailesine kapatır kendisini ve aile içinde mikro bir sosyal sistem içinde yaşamaya başlar. bu yüzden evlenen herkes elini eteğini çeker, kendi kabuğuna çekilir. toplumun geneli evli olduğu ve aile sistemi içinde kapalı olduğu için bekar olanlar yalnız kalır ve evlenmek zorunda hisseder çünkü yalnız hissederler. bekarların belli bir yaştan sonra arkadaşlık kurmasının zorlaşmasının sebebi genelde çevrelerindeki insanların evlenmiş olmalarıdır ve yaşam tarzlarının değişmiş olmasıdır.

    edit3: evlilik karşıtı birisi değilim. aksine evliliğin hüküm sürdüğü ve bekarlığın sosyal açıdan insanı yalnızlaştırdığı ve zorladığı, özellikle bekar kadınlara hiç alan bırakmayan bu günümüz dünya düzeninde ruh ve akıl sağlığının sürdürülebilmesi için evlilik yanlısıyım.
154 entry daha
hesabın var mı? giriş yap