5 entry daha
  • filmin konusunu duyunca ister istemez aklima ilk olarak oz geldi ve farkina bile varmadan onunla karsilastirmali bir sekilde izlemeye basladim. aslinda tek oz degildi kafamdaki...

    kisaca konusu su sekilde;
    nisanlisi ve oglu ile birlikte yasayan wade porter (stephen dorff) bir gece tikirtilara uyanir. evin icindeki hirsizla yasadigi kovalamaca bahcede hirsizin olumu ile sonuclanir. bu olaydan oturu suclu bulunur ve 3 yilini gecirmek uzere son derece guvenlikli bir hapishaneye yerlestirilir. hapishane son derece guvenlidir ama kimler icin? porter burada deger verdigi seylere tutunarak, disaridan kolay gorunen sag kalma isini yapmaya calisacaktir.

    filmin iyi/kotusunden bahsetmeden evvel bazi seylerden bahsetmek gerekiyor kanimca.
    hapishane kavrami uzerinden yurutulen iyi/kotu-beyaz/gri/siyah karmasasi bilindik bir sey. senelerden beridir kullanilan ve muhakkak ileride de kullanilacak olan bir metafor. ozellikle grileri anlatmak icin iyi bir geriplan yaratilabiliyor bu konsept uzerinden. gardiyan-mahkum, gardiyan-mudur, mudur-burokrat, gardiyan-gardiyan, mahkum-mahkum ve mahkum-dis dunya iliskileri tek tek veya topluca islenebiliyor ve bunun uzerinden cok seyler soylenebiliyor. bu fonun uzerinde insan davranislarini incelemek oldukca basit. daha dogrusu etkileyici. dort duvar icindeki etmenlerin hepsinin sadece insanlar olmasinin bunda etkisi buyuk olsa gerek. sonucunda insanla ilgili soylenecek, anlatilacak her seyi anlatabiliyorsunuz.

    gelelim simdi daha evvelki orneklere. aklima ilk oz geldi demistim ama ondan hemen sonra gelenler de vardi. misal uzeri kapali bir sekilde anlatilan john smith (val kilmer) karakterinden ve gardiyanlarla ilgili kisimdan oturu tango and cash. gardiyanlar, hapishanenin onlar uzerindeki etkisi ve gucun getirdikleri bakimindan das experiment. ayrica belli kisimlarda the shawshank redemption, midnight express ve carandiru. sonucta hapishane fonu uzerinde oldugundan ister istemez butun bunlar akla geliyor. birde bunlarin hepsini icinde barindiran ve benim sahsi kanaatimce gelmis gecmis en iyi(?!) dizilerden birisi olan oz. (bkz: #12776316) bir defa oz ici tamamen dolu bir dizi ve toplamda 56 bolum (herbirisi 40 dakika) oldugundan yemis yutmus ve tukurmustur bu konsepti. iste bu gibi sebeplerden oturu izleyecegim seyin bana farkli bir sey sunmasi caresizce bekledim.

    iceride yasanan kotu muamele zaten hepsinin genel ozelligi oldugu icin onu degerlendirme disi tutuyorum ama bunun disindaki seyler hakkinda defaatle soylenebilecekler soylendi. butun bunlari yeni bir miksaj yapip, ortalamanin uzerinde bir sekilde sunmak tutulan bir seyin tekrar insanin onune konulmasidir kanimca. buna pek sicak bakmiyorum cunku seyirciyi kandirmakmis gibi geliyor bu bana. bu film hakkindaki yorumlari gordukten sonra istediklerini elde etmisler demek pekala mumkun.

    simdi bu demek degil ki hapishanede gecen filmler yapilmasin, tam tersi bu fon kullanilarak daha cok seyler yapilsin ama yeni seyler soylenilmeye calisilsin. soylenebilir veya soylenemez orasini bilemem ama boyle de olmasin lutfen...
    izlemek isteyenlerin zevklerinin icine etmek istemiyorum o yuzden karsilastirma yapmayacagim. zira yukarida saydigim ornekleri izlemisseniz bu film bastan asagi size spoiler demektir. izleyip izlememek size kalmis.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap