8 entry daha
  • dao'ların şimdiye dek sınıflandırılmış 6, 7 kadar türü mevcut. çoğu için ana fikir ortak bir ilgi alanı etrafında olan insanların bir araya gelmeleri. aralarında iş üreten ve bunu ticarete döken bir çeşit dao bulunuyor: servis ya da hizmet dao'ları.

    hizmet dao'ları temelde limited şirketlerine benzer bir yapıya sahip. çok ortaklı bir iş yeri gibi çalışıyor, üretiyor, çıktıları satıyor ve geliri hep beraber bölüşüyorlar. dünya üzerinde bu güne kadar düşünülmüş her türlü iş organizasyonuna uyumluluğu bulunan dao'ların bence en işlevsel olabileceği alan da bu. insanların paralarını birleştirip değerli bir varlık satın alması, bir basketbol takımının forma rengini taraftarların hep birlikte belirlemesi gibi örnekler dao'ların dominant iş organizasyonu modeli olması yolunda bir takım egzersizden başka bir şey olmadığını düşünüyorum.

    peki merkez diye bir şey olmasın, bir araya gelip tüm yönetimsel süreçleri biz yönetelim, bu kadar kolay mı? hayır kesinlikle değil. topluluğun verdiği kararın doğru olduğunun bir garantisi yok. tek bir patron da pek tabi yanlış kararlar alabilir ama koca bir topluluğun bir arada fikir birliğine varması son derece sancılı bir süreç olacaktır.

    dao'ların işleyebilmesi için gerekli olan yazılımsal altyapı, üçüncü parti uygulamalar ile ücretsiz bir şekilde sağlanıyor. gerekli akıllı uygulamalar yazılı halde kendi kendine işliyor. zaman kaybına sebebiyet verebilecek oylamalar, bu gibi uygulamalar ile topluluk üyelerini sıkmadan aradan çıkarılabiliyor. ama hala bir hizmet dao'sunun hiç sorunsuz işleyebileceğine tam olarak inanamıyorum.

    konuyla ilgili detaylı, türkçe bir metin bırakıyorum. hala üzerine düşünülmesi gereken problemleri olan dao'lar, buna rağmen elimizdeki en iyi seçenek. geleceğin iş organizasyonları olan dao'ların ilk örnekleri (özellikle servis dao'lar) sektörlerinde çok başarılı olacaklardır. takipte kalın.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap