4 entry daha
  • lojistiğe indirgenmiş rasyonelitenin kapitalizmle ilişkisini -bizde iki yıllık meslek yüksek okulu payesi biçilen-muhasebeyle başlatır. sonra bunun, hayatın diğer alanlarına yayıldığını söyler.
    insan ruhunun, muhasebe ruhu okulunda eğitilmişliği, eritilmişliği, rasyonelize edilmişliği, en çok iki sütunlu muhasebe defterlerinde görülür. insanın, ne ihtiyaç ve kaynaklarını ne de çoğul gerçekliğini gözönüne almadan hesabı tutulabilir bir bilançodan bahsediyoruz; bir başka deyişle karmaşıklığı içinde kayıp giden insan öznesinin olabilecek en indirgemeci bir rasyonel düzen içinde ifade bulması.

    floransalı medici bankerlerinin muhasebe defterlerinden auschwitz kayıtlarıın titizliğine: alacak, verecek.

    "iki bölümlü muhasebeyi yaratmış olan şey kendi gücünü oturtmak isteyen kapitalizm midir yoksa kapitalizm mi iki bölümlü muhasebe ruhundan doğmuştur?"

    medicilerden, fuggerlerden ya da ilk örneklerini peşin satış yapan göbeği yağ bağlamış- ki muktedir kişilerin nedense şişman olduğunu gogol` : ölü canlar` okumadan çok daha önce- çocukken duvarındaki resimden öğrendiğimiz semiz esnaf irilerinden bahsediyorum, yoksa aynı resmin veresiye satış yapan bir deri kemik kalmış biçare mahalle bakkalından değil.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap