8 entry daha
  • n1- 1 bir doğal sayıdır.
    n2- eğer n doğal sayılar kümesine aitse ardılı n+1'de doğal sayılar kümesine aittir.
    n3- 1 doğal sayılar kümesinde yer alan hiçbir sayının ardılı değildir
    n4- eğer n ve m'nin halefi aynıysa aynı sayılardır.
    n5- eğer herhangi bir doğal sayı topluluğu 1'i içeriyorsa, ve herhangi bir doğal sayıyı içerdiğinde o doğal sayının ardılını da içerme özelliği varsa, o zaman bu topluluk gerçekte bütün doğal sayıları içerir.

    matematikçiler arasında hâlâ doğal sayıların 1 mi yoksa 0 ile mi başlaması gerektiği tartışılmaktadır.

    "peano aksiyomları ile yapılan şey tüm matematikçilerin üzerinde uzlaşıyla çalışabileceği hukuki zemin yaratmaktır. çünkü matematik için 2+2=4 işlemi yan yana getirilen ikişer parmağın birleşerek dört parmak oluşturması işlemi değildir. parmağın koyunun kuzunun sayılabilecek hiçbir nesnenin olmadığı bir soyut düzlemde de 2+2=4 sonucunun ortaya konulabilmesi için ihtiyaç duyulan şey bir kabulden başka şey değildir.

    eğer kabul 2+2=5 olacak şekilde ortaya konulsaydı matematik bu yönde şekillenirdi ve gerçekten de 2+2=5 olurdu. yani bir anlamda dostoyevski’nin rüyası gerçek olurdu ya da george orwell’ın kabusu…böyle bir dünyada ise artık 2+3’ün ise 5 yapmayacağı yeni bir düzen olurdu. bilinen tüm toplama işlemlerinin sonucu değişir ve yine kendi içinde örtük bir matematik oluşurdu. önemli olan nokta herhangi bir çelişkinin ortaya çıkmaması."
hesabın var mı? giriş yap