• şimdi size tanıdığım bir elektronik satıcısının anlattığı çok acayip bir tezgahtan bahsedicem. bugün konuştuğum bu arkadaş satışlarının çok büyük bölümünü online yapıyormuş. "işler nasıl gidiyor" diye sorduğumda yana yakıla bu mevzudan bahsetti.

    anlattığına göre, trendyol platformunda yer alan teknosa, mediamarkt, vatan ve trendyol'un kendi mağazası, belirli modelde telefonlar ve diğer başka cihazlar için sürekli olarak en düşük fiyatı vererek tüm satışları kendileri yapıyormuş. küçük satıcılara da kırıntılar kalıyor.
    en düşük fiyat birinde bitiyor diğerinde başlıyor. öyle tesadüfen denk gelir gibi değil. ben de şaşırdım "ulan bunlar rakip değil mi bunlar, trendyol'dan satış mı yapıyorlar ne iş" diye ama dükkan sahibinin anlattığına göre bu mağazalar zaten epey zamandır varmış. fakat konu trendyol'da bu mağazaların satış yapması değil, belirli ürünlerde küçük satıcıların üzerine çıkacak biçimde bir organizasyon kurmaları.

    eleman anlattıkça ve ben sordukça mevzu ilginçleşmeye başladı. benim anladığım kadarıyla trendyol güzel bir sistem kurmuş içeride. teknosa, vatan ve mediamark varmış bu dolapta arkadaşın gördüğü ama belki başkaları da vardır. bu büyük satıcılar aynı model için fiyat karşılaştırma sitelerinde en düşük görünecek biçimde bir fiyat belirliyorlar. sırayla kendi stoklarını eritiyorlar, sonra başka ürüne geçiyorlar. büyükler büyük satışlar yaparken, garibim küçük satıcılar ellerindeki küçük stoklarla iş yapmaya çalışıyor. ortada ciddi bir haksızlık var benim gördüğüm.

    "ne diyorsun lan değişik" dediğinizi duyar gibiyim. iyice anlaşılsın diye sistemin nasıl çalıştığını örnekle anlatayım: atıyorum, ürünümüz bir telefon olsun, model adına da "zoxxo 88p" diyelim. (güzel isim oldu hee) ortalama piyasa fiyatı da 4.800 tl diyelim (iyi fiyat, alınır valla). ehem neyse konumuza dönelim...

    trendyol'da mağazası olan teknosa, zoxxo 88p'yi en düşük fiyat olan, sallıyorum 4.120 tl'den satışa sunuyor mesela. 1.000 adetlik stoku olduğunu varsayalım, bunu bi güzel eritiyor. hemen ardından zoxxo 88p'yi yine aynı fiyat olan 4.120 tl ile bu defa mediamarkt satışa sunuyor trendyol pazar yerindeki kendi mağazasında. o da eritti mi stokunu? akarrrrrr.... hadi bu defa da vatan alıyor sazı eline, o da elindeki zoxxo 88p model telefonları 4.120 tl'den satıyor bir güzel trendyol mağazasından. ne tatlı di mi? bütün büyükler stoklarını böyle böyle eritiyorlar.

    "eee? sana ne kardeşim, istedikleri gibi satarlar tasası sana mı düştü?" diye sorabilirsiniz. yahu direkt bana değil belki ama ben bir tanesini tanıyor olsam da belki binlerce satıcı elindeki 50 tane zoxxo 88p'yi satamadığı için giren onlara giriyor. yazık değil mi? gazetelere çarşaf çarşaf "kobilerimizin yanındayız" diye ilan vermeyi biliyorlar. sana üye olan satıcıların böyle mi yanında oluyorsun trendyolll! kasım kampanyalarında kobilere bol satış yaptıracağız diyorsun ama arkada sistem kurmuş şıkır şıkır işleterek kendin gibi büyük satıcılarla stok eritiyorsun. ayıptır günahtır.
377 entry daha
hesabın var mı? giriş yap