• şimdi size tanıdığım bir elektronik satıcısının anlattığı çok acayip bir tezgahtan bahsedicem. bugün konuştuğum bu arkadaş satışlarının çok büyük bölümünü online yapıyormuş. "işler nasıl gidiyor" diye sorduğumda yana yakıla bu mevzudan bahsetti.

    anlattığına göre, trendyol platformunda yer alan teknosa, mediamarkt, vatan ve trendyol'un kendi mağazası, belirli modelde telefonlar ve diğer başka cihazlar için sürekli olarak en düşük fiyatı vererek tüm satışları kendileri yapıyormuş. küçük satıcılara da kırıntılar kalıyor.
    en düşük fiyat birinde bitiyor diğerinde başlıyor. öyle tesadüfen denk gelir gibi değil. ben de şaşırdım "ulan bunlar rakip değil mi bunlar, trendyol'dan satış mı yapıyorlar ne iş" diye ama dükkan sahibinin anlattığına göre bu mağazalar zaten epey zamandır varmış. fakat konu trendyol'da bu mağazaların satış yapması değil, belirli ürünlerde küçük satıcıların üzerine çıkacak biçimde bir organizasyon kurmaları.

    eleman anlattıkça ve ben sordukça mevzu ilginçleşmeye başladı. benim anladığım kadarıyla trendyol güzel bir sistem kurmuş içeride. teknosa, vatan ve mediamark varmış bu dolapta arkadaşın gördüğü ama belki başkaları da vardır. bu büyük satıcılar aynı model için fiyat karşılaştırma sitelerinde en düşük görünecek biçimde bir fiyat belirliyorlar. sırayla kendi stoklarını eritiyorlar, sonra başka ürüne geçiyorlar. büyükler büyük satışlar yaparken, garibim küçük satıcılar ellerindeki küçük stoklarla iş yapmaya çalışıyor. ortada ciddi bir haksızlık var benim gördüğüm.

    "ne diyorsun lan değişik" dediğinizi duyar gibiyim. iyice anlaşılsın diye sistemin nasıl çalıştığını örnekle anlatayım: atıyorum, ürünümüz bir telefon olsun, model adına da "zoxxo 88p" diyelim. (güzel isim oldu hee) ortalama piyasa fiyatı da 4.800 tl diyelim (iyi fiyat, alınır valla). ehem neyse konumuza dönelim...

    trendyol'da mağazası olan teknosa, zoxxo 88p'yi en düşük fiyat olan, sallıyorum 4.120 tl'den satışa sunuyor mesela. 1.000 adetlik stoku olduğunu varsayalım, bunu bi güzel eritiyor. hemen ardından zoxxo 88p'yi yine aynı fiyat olan 4.120 tl ile bu defa mediamarkt satışa sunuyor trendyol pazar yerindeki kendi mağazasında. o da eritti mi stokunu? akarrrrrr.... hadi bu defa da vatan alıyor sazı eline, o da elindeki zoxxo 88p model telefonları 4.120 tl'den satıyor bir güzel trendyol mağazasından. ne tatlı di mi? bütün büyükler stoklarını böyle böyle eritiyorlar.

    "eee? sana ne kardeşim, istedikleri gibi satarlar tasası sana mı düştü?" diye sorabilirsiniz. yahu direkt bana değil belki ama ben bir tanesini tanıyor olsam da belki binlerce satıcı elindeki 50 tane zoxxo 88p'yi satamadığı için giren onlara giriyor. yazık değil mi? gazetelere çarşaf çarşaf "kobilerimizin yanındayız" diye ilan vermeyi biliyorlar. sana üye olan satıcıların böyle mi yanında oluyorsun trendyolll! kasım kampanyalarında kobilere bol satış yaptıracağız diyorsun ama arkada sistem kurmuş şıkır şıkır işleterek kendin gibi büyük satıcılarla stok eritiyorsun. ayıptır günahtır.
  • kobinin ne yaptığı umrumda değil.
    nihai tüketici olarak tek amacım kalitesini bildiğim yada karar verdiğim x marka, y model bir ürünü genel garanti şartlarından taviz olmadığı sürece alabildiğim en ucuz fiyata almaktır. alırken de kargo ödemiyorsam, 3-5 gün kargo beklemiyorsam, satış sonrası da muhattap olunacak insan bulabiliyorsam kim s.ker kobiyi, esnafı. esnaf babamın oğlu değil, trendyol'un yada başka bir platformun kampanyası beni yani tüketiciyi kolluyorsa gerisi traş benim için.
  • ülkenin esnafı da yiyemediği tavuğu fırına atmasın o zaman dediğim durum. rekabet edemediğin alandan çekileceksin. ürünün değeri neyse ondan satılır. kurtarmıyorsa satmayı bırak.
  • mi12 lite 21 kasım'da 11.700 tl civarıydı.
    muhteşem cuma efsane günler gelecek diye 22 kasımı bekledim.
    artık mi12 lite 12.500 tl'ye satılıyor.
  • çok kolay bir şekilde 4.119,99tl'ye satış yapılarak çözülebilecek problem. sen o fiyata çek senden alsınlar.
  • maalesef kozmetik departmanında her seferinde yediğim dümendir. pazarlama hocamla konuşurken çok mantıklıyımdır aslında. bilirim online mağaza hilelerini, bunların psikolojik etkilerini falan.

    ne yazık ki pratikte zayıfım. fakat çok güzel akıl veririm.
  • ülke olarak o kadar derdimiz var ki! canı gırtlağındaki vatandaşı herkes düdüklemeye çalışıyor ve yapamayınca da şimdi de büyük bir yüzsüzlükle 2 liralık ürünü, 5 liraya satamayıp halkı dolandırmaya çalışan tek iq'lu küçük esnaf şark kurnazlarını için mi üzülelim.

    ne müşterilerinize insan gibi muamele yaparsınız,
    ne fiş kesip vergi verirsiniz,
    ne ülkeye katma değer katarsınız,
    ne de ürünü normal kardan satmazsınız.

    küçük esnaf batıyormuş. batsın kardeşim işte!

    çünkü artık biz battık..
  • ilk olarak akıcılıktan oldukça uzak bir yazı okuduğumu belirtmek isterim.

    ikinci olarak anladığım kadarı ile markalar kendi aralarında anlaşarak bazı elektronik cihazlarda sırayla indirime gidiyorlarmış.. x ürününü önce vatan indirime sokup bitiriyormuş, sonra mediamarkt sırayı alıyormuş, o da bitirince teknosa satıp bitiriyormuş.. mahalle arası elektronikçiler ise o kadar indirime gidemiyormuş, ellerinde patlıyormuş..

    trendyol'un bunda çok bir etkisi olduğunu sanmıyorum, durum rekabet kurumunu ilgilendirir mi ondan da emin değilim. rekabet kurumu genelde markaların birbiri ile anlaşıp fiyatı kasıtlı olarak yüksek tutmasına kısaca halkın aleyhine duruma ceza keser, lehine duruma pek karışmaz. yanlış biliyorsam affola.. bir kaç yıl önce tam tersi durumda rekabet kurumu indirim yapana pazaryeri şirketleri aracılığıyla baskı yapılıyor diye bir kaç ceza kesmişti.

    her neyse, büyük balık, küçük balığı yutar.. nasıl ki mahalle bakkalınızda zeytin daha pahalı diye migrosa gidiyorsanız, aynı durum trendyolda da var.. zeytin bok gibi çıkarsa markete gider şikayet edersiniz bakkal ise yüzünüze bakmaz.

    bunda da durum aynı..

    son olarak trendyol kesinlikle satıcıların fatura kesip kesmediğini denetlemiyor, küçük esnaflarda genelde fatura kesmiyorlar. hele satış bireysele ise hiç kesmiyorlar. arkadaşınıza sorun bakalım "zoxxa 88" sattığı zaman hemen fatura ediyor muymuş?
  • ne yapalım şimdi, büyük marketler stok eritiyor diye 800 lira pahalıya küçük esnaftan mi alalım aynı ürünü? hangisi ucuzsa ondan alırım. bana ne kim ne kadara mal ediyor, kim zarar ediyor. zarar ettiği mali satmasınlar..
  • tam rekabet piyasası görünümlü oligopol piyasa içinde kartel oluşturmaya örnek bir oluşum yaptıkları.
    her şeye de dümen diye atlamayın.
hesabın var mı? giriş yap