22 entry daha
  • trzy kolory üçlemesinin ikinci ayağıdır.
    kaybetmiş bir adamın kirli topraklarda vâr olma çabasını anlatır..

    kieslowski eşitliğinin dışa vurumudur.
    film tamamen kieslowki eşitliği nedir sorusunu yanıtlıyor. fransız bayrağındaki eşitlik beyazı, bu eserde farklı kulvarlardaki çeşitli beyazlar olarak bürünürler perdeye..

    --- spoiler ---
    ilk planlarda sanık olan karol, ilk duruşma sahnesinde fransızca henüz bilmediği için lehçe bilen bir tercüman kullanmak zorundadır. nitekim bu vaziyet karol'u iktidarsızlık ile suçlayan davacı karısını mahkeme huzurunda bir adım öne çıkarır ve eşitsizliği tetikler...
    kieslowski eşitliği intikam alma ve alta kalmamayı karşıladığından dolayı da işte film burada başlar ve mevzu bahis altta kalış, intikam planının olumlu sonuçlanmasıyla son bulur.

    sonuç kısmında ise;
    karol'un kendisini öldürerek kayıttan düşürmesi, sadece dominique kadınının başına örülmüş bir çorap değil eş zamanlı olarak karol'un da hapis hayatı sürmesiyle sonuçlanmıştır. antonim bir eşitlik söz konusudur.

    özetlemek icâb ederse;

    ilk sahnede karol'un paris'te lehçe tercüman kullanmak zorunda oluşunun intikamı; son sahnelerde dominique'in varşova'da fransızca tercüman kullanmak zorunda kalışıyla eşitlenmiştir.

    dominique kadınına, telefondaki bilinmeyen adamın yaşattığı orgazmı, karol'da fazlasıyla yaşatmıştır.
    iktidar artık bir zamanlar iktidarsızlığı yüzünden aşağılanan adamın elindedir. kadını ele geçirmiştir. tıpkı bir zamanlar kadının o'nu ele geçirdiği gibi.
    savaşın kara küllerini sırtından silkeleyen, avrupa'da parlamaya başlayan bir elmasın iktidarıdır bu artık. polonya'nın. *
    artık polonya için de beyazdır her şey.

    eşitlik teması işte budur.

    eşitliği bozan tek şey,
    metroda kendini öldürtmek isteyen adamın, emin misin sorusundan sonra hayır demesi ve hayatta kalmasıdır...
    çünkü aynı adam karol kendisini öldürmek istediği zaman emin misin diye sormuş lakin evet eminim cevabı almıştır...

    --- spoiler ---
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap