379 entry daha
  • din vs. akıl çatışması üzerine kurgulanmış, orta karar bir film. güzel sürekleyici ama senaryosu sağlam değil.

    --- spoiler ---

    baba keller (jackman) inancı temsil ediyor.
    dedektif loki (gyllenhaal) aklı temsil ediyor.

    baba dini sembollerle çevrilmiş. loki'nin döğmeleri zodyak isaretleri. dedektifin katolik yurtta istismar edilmiş olabileceğini ima ediyor senaryo. dinle arası iyi değil.

    işin ilginç yanı, film, çatışan bu iki karakter arasında tam bir taraf tutmuyor. her ikisinin de güzel yanları ve eksiklikleri var.

    keller iyi bir aile babası, çalışkan, dürüst, ama yaşadıkları onu, kızları kaçıran sapığın seviyesine indiriyor. kendisi de -güya iyi niyetle- alex'i mahkum ediyor, işkence ediyor, ve neredeyse öldürüyor. alex'in zekasının 10 yaşındaki bir çocuk kadar olması tesadüf değil. kızlarla aynı yaşlarda. aradığı suçlu, sapık bir bakıma kendisi. dinin ve dincinin, fevri hareketlerle ne kadar zalimleşebileceğini gösteriyor bize. delil olarak gördüğü izler üzerine bina ettiği inancı, onu neredeyse yıkıma, ölüme götürüyor.

    dedektif çok daha iyi bir durumda değil. o ana kadar herşeyi çözmüş ama bu olayda, hemen her noktada tökezliyor. sadece delillerle haraket ediyor ama son hareketinde bile yanlış eve gidiyor. silahını kaptırdığı zanlının dolaylı olarak ölümüne sebep oluyor. yılların tecrübesiyle alex'in suçsuz olduğunu söylüyor, ama daha garip olan yaşlı kadının hareketlerini çözemiyor. burnunun ucunu göremiyor.

    ve asıl can alıcı nokta şu: baba ve dedektif hep çatışma halindeler. her iki taraf da bildiklerini ortaya koyup tam işbirliği yapsa, belki çocukları çok daha hızlı bulacaklar. paylaşmıyorlar, ortak hareket etmiyorlar. masanın üzerinde yarım kalan puzzle da, her ikisinin mücadelelerini ve başarısızlıklarını temsil ediyor.

    neticeten: akıl bir yere kadar götürür, inanç bir yere kadar. beraber olmazlarsa biri kör, bir zalimdir. ikisinin birlikteliğinde puzzle'lar çözülür, mahpuslar kurtulur.
    --- spoiler ---

    film vasat belki ama bu gözle izlemeye değer.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap