1695 entry daha
  • belki okuyanlarınızın bir çoğu tarafından sıradan bir bilgi gibi gelse de ben bunu ilk öğrendiğimde çok şaşırmıştım.

    türk siyasetine damga vuran adnan menderes'in bizzat m. kemal atatürk tarafından milletvekili listesine dahil edilmesi.

    --- spoiler ---
    4 mayıs günü yapılan seçimlerde o gencin adı reisicumhurun keşfi olarak listeye konularak aydın milletvekili seçilmiştir. adnan menderes bu sayede yarım kalan öğrenimini ankara hukuk fakültesi’nde tamamlayıp kendini yetiştirerek cumhuriyetin kervanına katılacaktır.
    --- spoiler ---

    prof. dr. hikmet özdemir’in “savaşta ve barışta kemal atatürk” kitabından;

    adnan menderes’le karşılaşması
    adnan menderes’in genç bir siyasetçiyken, aydın’da atatürkle karşılaşması ve menderes’in o karşılaşmaya dair ifadeleri yer aldı. ilk kez atatürk’le karşılaşan menderes, atatürk’e sigara ikram ettiği sigarayı almadığını fakat memleket meseleleri üzerine sohbetin derinleştiği sırada atatürk’ün bir paket sigarayı bitirdiği anları anlatışına da yer verildi.

    “reisicumhurun aydın’da bölgenin sorunları üzerine kendisine bilgi sunan serbest cumhuriyet partisi’nin eşli il başkanı adnan menderes’i tanıması bugünlerdedir. egeli siyasetçi, reisicumhurla karşılaşmalarını ve sonrasını şu şekilde anlatmıştır:”

    ikram ettiğim sigarayı dahi almak istemediler
    aydın’da birçok ziyaretler yaptıkları halde, halk partisi’ne gelmeyi arzu etmediler. nihayet vasıf çınar’la arkadaşlarının çok ısrarları üzerine ve eminim ki istemeyerek sırf usul ziyaretleriyle geldiler. ama yaptıkları bu ziyaretin uzamamasını, mümkünse beş dakikada bitirilmesini arzu ediyorlardı.

    nitekim teşriflerinden sonra ikram ettiğim sigarayı dahi almak istemediler. kahve emredip emretmediklerini sordum. onu da istemediler.

    fakat bu havada ve kerhen başlayan ziyaret başka türlü yön almış ve reisicumhur, halk partisi’nde tam dört saat kalmıştır. adnan menderes daha ilk dakikalarda memleket meselelerine girerek onun dikkatini çekmiştir. sohbet, ziraat, kooperatifleşme, sanayiin kuruluşu, kredi işleri vesaire gibi güncel konular üzerinedir. hemen yalnız adnan menderes konuşmuştur:

    orada il idare kurulu’ndan yedi üye vardır. fakat iltifat buyurdular. sohbet, hemen tamamen reisicumhurla benim aramda geçti. ilk defa teklif ettiğim sigarayı almayan ve kahve istemeyen büyük gazi’nin memleket meseleleri üzerine sohbet derinleştikçe, kendilerine zaman zaman takdim ettiğim bir paket gazi sigarasını içip bitirmiş olduklarını, ayrıldıklarında fark ettim.

    ayrıca dört fincan kahve.

    şayanı dikkat bir gençtir” (dikkate değer)

    akşam dönüş yolunda reisicumhur, aydın izlenimlerini recep peker’e, ‘bugün konuştuğum genç, elbette burada bizim parti mutemetlerimizle çalışamaz. "şayanı dikkat bir gençtir." diye aktarmıştır.

    4 mayıs günü yapılan seçimlerde o gencin adı reisicumhurun keşfi olarak listeye konularak aydın milletvekili seçilmiştir. adnan menderes bu sayede yarım kalan öğrenimini ankara hukuk fakültesi’nde tamamlayıp kendini yetiştirerek cumhuriyetin kervanına katılacaktır.

    kaynak: https://www.odatv4.com/…-neler-oldu-22061952-163496
939 entry daha
hesabın var mı? giriş yap