12 entry daha
  • kasko (ve aslında herhangi bir tür sigorta) yaptırmak aslında hem saçmadır, hem de mantıklıdır. şöyle izah edelim:

    1) neden saçmadır?
    sigorta yaptırarak kendinize sağladığınız güvence, piyango bileti alarak yatırım yapmak gibidir. şöyle ki, 10 ytl değerinde bir piyango bileti aldığınızda sizin bu işten kaybınız aşağı yukarı 5 ytl'dir. çünkü milli piyango idaresi, biletlerden elde edilen paranın yarısı kadarını çekilişlerde dağıtır, geri kalanı da kuruma kâr olarak bırakır, bu parayla birçok diğer kuruma bağışlar yapılır vs vs...
    ama sonuç olarak, sonsuza kadar her hafta 1 adet milli piyango bileti alıyor olsanız, arada bir kere büyük ikramiye dahi vurmuş olsa, ortalama olarak yarı yarıya zarardasınızdır.
    sigorta da aynı mantıkla işler. primlerinizi ödersiniz, bir kaza anında da onlar sizin zararınızı öderler. zararınıza ayrılan para sizin ödediğiniz prime göre büyük gözükebilir, ama işi genele vurduğunuzda görürsünüz ki, sigortaya para ödemenin milli piyango bileti almaktan farkı yoktur. araya bir de aracı şirket almış olursunuz; o kadar çalışanının maaşını kirasını osunu busunu ödemek zorunda olan bir şirketin filtresinden geçirirsiniz paranızı. sigorta yaptırmayıp normal tamir ücretlerini karşılamak, bu yüzden sadece maddi anlamda daha akıl kârıdır.

    2) neden mantıklıdır?
    satın alınan ürünü sadece maddi kriterlere göre değerlendiremeyiz. yukarıda "neden saçmadır?" maddesi altında anlattığım hususlara göre düşünürsek, hiçbir şekilde sinemada film izlemenin, güzel bir mekanda arkadaşlarla buluşmanın, veya tatile çıkmanın anlamı yoktur. çünkü bu eylemlerden hiçbiri bireye maddi bir fayda sağlamaz.
    sigortanın da kişiye sağladığı fayda maddiden çok manevidir. sigorta pirimi yatırırken asıl satın aldığınız şey güvende olma hissidir, rahatlıktır. bir kaza anında "battık..." demeyecek olmanın getirdiği huzurdur. (aynı şekilde de, piyango biletiyle beraber umut satın alırsınız)

    ~

    bu nedenlerden ötürü, eğer kendinizi insani duygularınızdan ve endişenizden soyutlayabilirseniz sigorta yaptırmayınız. kazadan sonra "sigorta pirimlerini ödemiş olsam zaten daha fazla tutacaktı masrafımdan..." diyecek kadar mantıklı ve serin kanlı insan pek yoktur ama, benden söylemesi.
254 entry daha
hesabın var mı? giriş yap