12 entry daha
  • 1995 - 1999 arasinda yayimda olan nbc sitcom'u. yaraticisi ve yapimcisi paul simms'tir. türkiye'de de zamanin kanal e'sinde yayimlanmisti bu dizi. bugün hâlâ cnbc-e'de tekrar yayimlanmasini istedigimiz dizilerden biri. gencecik bir wisconsin'linin kalkip new york city'deki wnyx haber radyosuna haber müdürü olarak gelmesiyle baslar dizi, ve daha pilot finalinde, söz konusu dave nelson ile onun koltugunda gözü olan güzel lisa miller arasinda bir duygusal iliskinin sinyalini verir.

    bu diziyi benzerlerinden ayiran birkac özelligi vardi. öncelikle kadrosu cok saglamdi... phil hartman kanimca gelmis gecmis en yetenekli karakter oyuncusu / komedyen kombinasyonlarindan biridir. dave foley ise ülkemizde pek taninmayan bir oyuncu olmasina karsin, kanada'nin cikardigi en yetenekli, en isiltili komedi neferlerinden biridir. maura tierney'yi cogumuz er'dan biliriz en azindan. kendisi komedinin de disinda yetenekli bir oyuncudur. andy dick ise bu diziyle gercek anlamda söhrete kavustu desek sanirim yanlis olmaz... bu dizinin yayimlanisinin ardindan kazandigi popülerlik ona ünlü mtv programinin kapisini acmistir. stephen root ise tipki maura tierney gibi komedi türünün disinda zaten taninan, yetenekli bir oyuncu. son olarak vicki lewis'in de kanimca yetenekli bir karakter oyuncusu oldugunu belirtecegim. burada sözünü ettigim oyuncular, dizinin ensemble yildizlariydilar diyebilirim.
    diziyi benzerlerinden ayiran bir diger özellik de bölüm temalarinda ortalama kültür düzeyinin kismen de olsa üstüne cikan olaylar, espriler ve göndermelerin yer edinmis olmasi. bu özelligi de, tipki espri ve durumsal komedi tarzinin seinfeld'i zeki bir dizi kilmasi gibi, newsradio'yu kültürlü bir dizi kilar.

    oyuncular disinda, karakterlerin kendileri de siradisi komplekslikte ve siradisi komplekslere sahip, birbirinden yaratici, birbirinden dogurgan, birbirinden canli karakterlerdi. hattâ gelmis gecmis en basarili karakter ensemblelerinden** biri oldugunu iddia edebilirim newsradio'nun. dizinin en belirgin özelligi, hic bir dis kaynaga, olaya gerek duymaksizin, salt karakterlerin birbirleriyle etkilesimleri üzerine bitmek tükenmek bilmeyen senaryolar yazilabilmesidir; ve dahi oturup sikilmaksizin izlerken de kahkahalar atmaktan kendinizi alamazsiniz... asla da yeterli gelmez, doymazsiniz. kisacasi, karakterler birbirlerini cok fena beslerler..

    yazarlarin da cok basarili olduklarini söyleyebiliriz, keza dizinin her sezonu birbirinden ilginc bölümlerle doludur.

    bununla birlikte, phil hartman'in antidepresan kartelinin pencesine düsmüs esi tarafindan uyurken öldürülmesi, bu dizinin sonu oldu. phil hartman'in oynadigi bill mcneal karakterinin boslugu jon lovitz tarafindan oynanan max lewis ile doldurulmaya calisildi; ancak max lewis ile gecen besinci sezon, dizinin son sezonu oldu. bunun iki temel nedeninden biri jon lovitz'in komik olmayisi iken, digeri de ne olursa olsun phil hartman'in yeri doldurulamaz bir yetenek olmasidir.
    gerci hakkini da verelim... daha önce iki ayri bölümde apayri karakterlere bürünerek rol alan jon lovitz, 4x01 - jumper bölümünde aslinda o kadar da yeteneksiz bir oyuncu olmadigini göstermistir; ki bu durumdan da anlasildigi gibi, asil sorun phil hartman'in yeri doldurulamazligi ve 4 yil boyunca kadro ve karakterler arasinda olusmus inanilmaz uyum ve etkilesimin bozulmasi olmustur.

    ~

    ana karakterler ve oyuncular:

    dave nelson - dave foley
    lisa miller - maura tierney
    jimmy james - stephen root
    bill mcneal - phil hartman
    matthew brock - andy dick
    catherine duke - khandi alexander
    beth - vicki lewis
    joe garrelli - joe rogan
    max lewis - jon lovitz

    orta karar karakterler:

    johnny johnson - patrick warburton (ki kendisi seinfeld'de david puddy karakterini de basariyla canlandirmaktadir.)
    andrea - lauren graham (ki 2000'den itibaren gilmore girls'te lorelai gilmore rolünde izledik kendisini.)
    walt - brad rowe

    kayda deger yan karakterler:

    carl - michael kostroff
    milos - steve susskind

    ~

    trivia:
    97 bölüm olan dizinin 2. sezonu icin cekilen injury adli bölüm, senaryo geregi bill mcneal'in birkac kez penis sözcügünü kullanmasi sonucu yayimlanmamistir, ancak daha sonra 3. sezonun son bölümü olarak yayinlanmistir.
    bu nedenle bu bölüm dvd setinde hem 2. sezonun son bölümü, hem de 3. sezonun son bölümü olarak yer almistir; ki bu da dvd setinde 98 bölüm olmasinin muhafazakar nedenidir.
    kaldi ki söz konusu bölümü bilenler, bu durumun ne kadar ironik oldugunu da bilirler.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap