76 entry daha
  • kendisini kullanarak 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri için detaylı bir simulasyon oluşturduğum yapay zekadır.

    öncelikle veri toplaması açısından 2018 seçimleri için yapılan tüm anketleri tek tek kendisine veri olarak girdim. ardından bu verilerin tamamını gerçek sonuçlarla kıyaslayıp her bir anket şirketine ortalama tutarlılık puanı vermesini istedim.
    görsel
    görsel

    tutarlılık tablosunu genişletebilmesi açısından 2019 yerel seçim anketlerini ve referandum anketlerini de kendisine veri olarak girdim.

    sonrasında özellikle son aylarda yapılan anket sonuçlarını daha yüksek katsayılı olarak hesaba katıp, anket şirketlerinin tutarlılık oranlarını da göz önünde bulundurarak recep tayyip erdoğan, kılıçdaroğlu ve m.ince'nin olacağı 1. tur seçimlerinin sonucunu hesaplamasını istedim. (diğer adayları eklemediğim için onları 0 olarak hesaba kattı)

    1. tur için verdiği seçim sonucu tahmini:

    görsel

    erdoğan: 44.2%
    kılıçdaroğlu: 41.2%
    muharrem ince: 14.6%

    sonrasında seçimin 2. tura kalacağını ve muharrem ince'nin 14.6'lık oyunun ne kadar bir kısmının erdoğan'dan, ne kadar kısmının kılıçdaroğlu'ndan, ne kadarlık kısmının diğerlerinden (2. turda oy kullanmama ihtimali olanlar) geldiğini bulmasını istedim.

    tüm verileri önceden girdiğim için, wikipedia'daki her bir adayın sorulduğu anketleri kullanarak tahmini bir oran verdi.

    verdiği orana göre m.ince seçmenlerinin %80'i kılıçdaroğlu, %5'i erdoğan' oy verme eğiliminde. %15'i ise 2. turda oy kullanmama eğiliminde.

    bu şekilde bir hesap yapıldığında, seçimler 2. tura kaldığı takdirde erdoğan ve kılıçdaroğlu arasındaki seçimin sonucu için aşağıdaki tahmini verdi:
    görsel

    erdoğan: 46.39%
    kılıçdaroğlu: 53.61%

    wikipedia'da yer alan anket verileri harici kişisel fikir veya oran hiç girmedim. sadece önceki anket verilerine dayanarak, her anket şirketine bir puan verdi ve o puanlara göre de son anketler ağırlıklı olmak üzere bir tahminde bulundu.

    oluşturduğu mantığı test etmek için bir de geçmiş seçimler için bir tahmin yapmasını istedim. ankara yerel seçimleri için yapılan anketleri kendisine verdim ve aynı mantığı kullanarak bir tahminde bulunmasını istedim.

    ankara seçimleri için verdiği tahmin:
    görsel
    2019 ankara gerçek seçim sonuçları:
    görsel

    yaptığı bu tahmin için de kendisine bir tutarlılık puanı vermesini istedim. aynı zamanda bu tutarlılık puanını neye dayanarak hesapladığını da yazmasını istedim.

    verdiği yanıt:

    "matematiksel olarak tutarlılık puanını hesaplamak için, tahminler ile gerçek sonuçlar arasındaki mutlak farkların ortalamasını (mean absolute error - mae) kullanabiliriz.

    akp için fark: |47.03 - 47.9| = 0.87
    chp için fark: |51.27 - 50.9| = 0.37
    diğer partiler için fark: |1.7 - 1.2| = 0.5
    bu farkların ortalaması: (0.87 + 0.37 + 0.5) / 3 = 0.58

    şimdi, bu ortalama farkı tutarlılık puanına dönüştürelim. öncelikle, farkı yüzde cinsinden hesaplayalım:

    ortalama yüzde fark: 0.58 * 100 / 100 = 0.58%

    daha sonra, bu farkı tutarlılık puanına dönüştürmek için, maksimum puan olan 100'den çıkaralım:

    tutarlılık puanı = 100 - 0.58 = 99.42"

    yani ankara seçimleri için yaptığı tahmin 99.42 oranında tutarlı bir tahmin.

    çok üzerine düşüp çok daha detaylı bir analiz yaptırılabilir. yaklaşık 30-40dk'da bu sonuca ulaşabildim. siyasi partiler tarafından kullanılarak kolaylıkla halkın yönelimi görülebilir diye düşünüyorum.
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap