10 entry daha
  • dagor bragollach ("ani alev savaşı") büyük beleriand savaşları'nın dördüncü savaşıydı. savaş, morgoth dört yüz yıl boyunca tutulan angband kuşatması'nı kırdığında başladı. bir kış gecesinde, morgoth, anfauglith olarak adlandırılan ard-galen'i tüketen alev nehirlerini gönderdi. birçok elf bu alevlerden, ateş ve dumandan kaçarken yok oldu. ilk urulóki glaurung liderliğindeki balroglar ve orklar ordusu, dorthonion dağlarının üstünden geçerek angrod ve aegnor'u çevirdi. maglor'un atlıları lothlann ovasının üzerinde diri diri yakıldı ve maglor boşluğu alındı ??ve bu morgoth için beleriand'a bir giriş sağladı. maglor, maedhros'un şehrini savunmaya yardım ettiği himring'e ağır kayıplarla geri döndü. aglon geçidi de ihlal edildi ve celegorm ve curufin, doriath'ın güneyindeki nargothrond'a kaçtı. morgoth orkları, rerir dağı'nın dağ ormanlarını ele geçirdi ve helevorn gölü'nü kirletti, thargelion'u yağmaladı ve gelion topraklarını ateş ve terörle doldurup doğu beleriand'a kadar yürüdü. caranthir, amrod’un savunmasını yaptığı amon ereb’e kaçarken, maglor ve maedhros kuzey sınırını tuttu. orklar taur-im-duinath veya ossiriand'a gelmedi.

    batı'daki sirion geçidi'nde bulunan minas tirith, finarfin'in (aman'daki noldor'un elf kralı) ikinci oğlu orodreth'in yönetimindeydi ve orodreth'in en büyük kardeşi kral finrod felagund, nargothrond'dan kuzeye büyük bir orduyla geldi. ancak, serech bataklığı'nda büyük bir morgoth ordusu tarafından pusuya düşürüldüler. gelmir bu savaş sırasında yakalandı. noldor kendisini tuzakta buldu ve finrod öldürülecekti, ancak dorthonion'dan inen ve bir hücum saldırısı yapan barahir tarafından kurtarıldı. barahir, böylece daha sonra barahir'in yüzüğü olarak bilinen finrod'un yüzüğünü kazanacaktı. finrod ve halkı güneye nargothrond'a kaçarken, barahir dorthonion'u savunmaya devam etti. hithlum’un etrafındaki ered wethrin’in dağ kaleleri de zar zor olmasına rağmen ele geçirildi. nitekim kuşatma kırıldı, fëanor oğulları dağıldı ve morgoth'un güçleri kuzeyde irade sağladı.

    bir yıl süren savaştan sonra, noldor'un yüksek kralı fingolfin, bir çok noldor'un kaybını öğrendiğinde, anfauglith'in tozunun karşısına öfkeyle sürdü ve morgoth'u teke tek bir savaşa zorladı. angband'in kapılarında, büyük bir düello yaptılar. fingolfin'in kılıcı ringil, morgoth'u yedi kez yaraladı. ancak, morgoth'un çekici grond tarafından düşürüldü ve morgoth'un güçlü ayağı tarafından öldürüldü.

    barahir'in halkı, toprakları için yaya olarak savaştı, saldıran güçlerden kaçmayı reddetti ve morgoth, çok azı kalana kadar onları acımasızca öldürdü. onlara karşı öfkesi o kadar büyüktü ki, dorthonion, bükülmüş bir korku diyarına ve orkların bile onları zorlamadıkça girmeyecekleri kadar karanlık büyülü bir yere dönüştü. [4]

    morgoth'un ezici zaferine rağmen, düşmanları kısa sürede toparlandı ve bazı bölgelerde orklarına karşı güçlü kaleler ve savunma pozisyonları oluşturdu. bu, lúthien tarafından morgoth’tan silmaril’in çalınmasıyla birlikte, batı’nın halkının moralini yeniledi ve morgoth’u arda’dan bir kez ve tamamen ayırmaya kararlı maedhros birliği’nin kurulmasına yol açtı. ancak çabaları, yaklaşmakta olan mücadelede, nirnaeth arnoediad'da başarılı olamayacaktı.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap