84 entry daha
  • bu konuyu psikolojik yönden açıklamaya geldim. o ıssız adam filminde anlatılıp popüler edildiği gibi bir şey değildir. altında çocukluk dönemine ait ya da yaşanılan ilk duygusal ilişkiye dair çok şey barındırır(travmalar sadece çocukluk kaynaklı değildir). erkeklerde oranı daha yüksek olsa da kadınlarda da görülen bir bağlanma türüdür. kaçıngan bağlanan kişileri bir ilişki içinde tutmak çok zordur. kaygılı bağlanan bir birey başkalarına ihtiyaç duyar ve başkası üzerinden kendini ifade eder ve değerini belirler. bu yüzden de ona gerekli ilgiyi verirseniz kolaylıkla size bağlanması sağlanır çünkü size ihtiyacı vardır. fakat kaçıngan bağlanan bir insan kolay kolay kimseye ihtiyaç duymaz. o kendini başkası üzerinden ifade etmez hatta çoğunlukla bundan nefret eder.

    dikkat ederseniz kaçıngan bağlanan kişiler oldukça öz güvenli kişilerdir. zaten onlara çekilme sebebi de budur. size ihtiyaçları yoktur ve bu da otomatik olarak karşısındaki kişide kaybetme korkusunu oluşturur. ona çıkıp "seni sevmiyorum, istemiyorum" desen yapacağı tek şey "sen bilirsin" olacaktır. kaçıngan bağlanan kişiler aynı zamanda içlerinde çok derin bir bağ kurma isteğiyle yaşarlar. bu yüzden ilişkinin belli bir safhasına gelene kadar çok güzel davranırlar. düşünceli, hassas, sevecen bir tiptir. hatta bu konuda gördüklerim dahilinde şunu iddia edebilirim ki kaçıngan bağlanan kişi kadar duyarlı birisini bulamazsınız. bir yere kadar sizi onun gibi düşünen, önemseyen birisi olmayacaktır. zaten aklınızdan çıkmamasını sağlayan ve kaybetme korkusu yaşatan da yaptığı bu davranışlardır.

    bu kişilerin içinde büyük bir savaş vardır bir taraftan derin bağ kurmak isterler bir taraftan da bundan ölümüne kaçarlar. zaten bu korkudan dolayı bu bağlanmanın alt kümelerinden birisi korkulu kaçıngan bağlanmadır. insanlara asla güvenmezler ve şemaları nedeniyle de kendini gerçekleştiren kehanet gibi kendilerince güvenilmez olmayan kişilere çekilirler. çünkü bu durumun farkında olmayan bir insan için orası güvenli ve bildiği alandır. işin sonunda "ben biliyordum" diyerek oradan içi rahat bir şekilde ayrılır ki zaten bu yüzden de geride bıraktığı kişilere dönüp bakmaz. çünkü haksız çıkmamıştır ve hayat ona insanların güvenilmez olduğunu tekrar göstermiştir. geriye dönüp bakmadıkları için de ilişki içinde olduğu insanlar tarafından sonrasında vicdansız olarak düşünülür. aynı zamanda kaygılı bağlanan kişilerde güvenli alanlarından dolayı kaçıngan bağlanan kişilere çekilirler.

    kaçıngan bağlananı siz seçmezsiniz o sizi seçer. bunun nedeni ise kaçıngan bağlanan kişinin ileride kendini kapatacağı süreçte "ben bilirim" demek istemesidir. kaçıngan bağlanan kişinin ilişkiye başlarken aklının bir tarafında şu vardır "zamanı gelince gideceğim." bunun olması için de sizin onun hoşuna gitmeyen özeliklere sahip olmanız gerekir. hoşunuza gitmeyen özeliklerinizi de en başından itibaren biliyordur aslında. ileride arkasını dönmek istediği zaman buraya sığınacaktır. partneri "ben başından beridir böyleydim, değişmedim" diye düşünse bile zaten asıl problem budur o bilerek girmiştir size bunları söylememiştir çünkü zamanı geldiğinde gitmesi için bunlara ihtiyacı vardır.

    onların üstüne düşmek onların size bağlanmasını sağlamaz tam tersine uzaklaşmaya neden olur. çünkü onlar buna ihtiyaç duymuyor. kaçıngan bağlanan bir insan yalnızlıktan beslenir. çünkü zamanında mutlaka bir yerlerde ister çocukluk dönemi ister yetişkinlik dönemi ihtiyaçları karşılanmamıştır. o kendi kendine idare etmeyi öğrenmiştir. aslında bu süreç çok acılı bir süreçtir. bir süre boyunca isteklerini ifade eden çocuk görmezden gelinmiş ve çocuk susmayı kendi kendine idare etmeyi öğrenmiştir. bu kişilerin şemalarında şu yazı kocaman harflerle yazar "sen isteklerini, ihtiyaçlarını belli etsen bile kimsenin umrunda olmayacak, kimse bir şey yapmayacak o yüzden isteklerini kimseye belli etme ve her şeyi kendi başına yap, sana senden başka kimse yardım edemez ve senin kimseye ihtiyacın yok." aynı zamanda kaçıngan bağlanma küçük yaşta çok sorumluluk alan ve çocuk olmasına rağmen ebeveynlerinin ebeveyni olmak zorunda kalan kişilerde de görülür. çünkü onlar da isteklerini belli etmemeyi öğrenmiş kişilerdir. onların da istekleri yapılmamış tam tersine üstlerine büyük sorumluluklar alarak başkalarını düşünmek zorunda kalmışlardır.

    kaçıngan bağlanan bir kişi asla yardım istemez ve en zor anlarında herkesten uzaklaşır. o sorunu çözmek için yalnız kalmalıdır. bu yüzden de kaygılı bağlanan bir partneri varsa bu esnada kaygılı bağlanan kendini kaybetmeye başlar. çünkü karşısındaki kişi ulaşılmaz olmuştur. o yardım etmek kaybetme korkusu ile üstüne düşer ama kaçıngan bağlanan daha da uzak hale gelir. çünkü bu alan onun bildiği bir alan değildir. kaçıngan bağlanan kişi için bağlanmak demek yaralanmaya açık hale gelmek demektir. çünkü daha önce bağlanmak istemiş ama karşılığını görememiştir. bu yüzden bu olduğu anda kaçarlar, hatta bazen öyle bir kaçış olur ki bu size açıklama bile yapmazlar. öylece çekip giderler çünkü artık açıklama yapmak bile gereksizdir. bazen de geri dönüş kapısı için bunu yaparlar ama geriye dönen kaçıngan bağlanan sayısı oldukça azdır.

    bu kişilerle eğer ki durumun farkında değillerse ve bunu yok edip güvenli bağ kurmak gibi bir istekleri yoksa ilişki yaşamak da arkadaş olmak da çok zordur. çünkü onu sizin iyileştirme gücünüz yoktur ve ne yaparsanız yapın size bağlanmayacaktır. çünkü bağlanmak onun en kötü rüyasının gerçek olması demektir. sevgisinden asla emin olamazsınız. size en bağlandığı anda bile çekip gidebilir. siz işte artık o beni çok seviyor dediğiniz anda bir bakarsınız ki o buz gibi olmuş. çünkü bağlanmış olması gitmesi için en önemi sebeptir zaten. sizinle gelecek planı kurmaz, hayatını yalnız olacak şekilde planlar ve kafasında sizin haberiniz olmasa bile ki zaten haberiniz olmaz ilişkinin bitmesi için bir süre sınırı mutlaka vardır.

    her ne kadar ilişki içinde oldukları kişilere hayatı dar etseler de kaygılı bağlanma bile bu durumdan daha iyidir. çünkü burada duygusal olarak ihmal edilmiş bir insan söz konusudur. aslında hayatları ve yaşam tarzları çok acıklıdır. çünkü birçok duygudan mahrum bir şekilde yaşamaya ant içmiş, kendilerini kendi korkularından oluşan bir hapishaneye mahkum etmişlerdir. sizin yapacağınız bir şey yoktur, yardım edemezsiniz, onu istemiyorsa değiştirme şansınız yoktur ama kişi değişim istiyorsa bilinçaltına, şemalarına bakılarak ve oradaki yaraların iyileşmesi sağlanarak güvenli bağlanmaya geçiş yapabilir. çünkü bağlanma öğrenilen bir şeydir ve örüntüler kişi isterse her zaman için değiştirilebilir.

    debe edit: kaçıngan bağlanan kişiler narsist kişilik bozukluğuna sahip kişiler değildirler. bir kişiye narsist tanısı konması için birçok parametrenin bir araya gelmesi ve hayatının her alanına sirayet etmesi gerekir. bir insan size kötü davrandığı için narsist olmaz. onun bütün hayatını mercek altına almak gerekir. kaçıngan bağlanan kişiler sadece bağlanma sorunu yaşarlar ve kişi isterse bunun da tedavisi mümkündür. çarmıha gerilmesi gereken kişiler değillerdir. sadece hayata farklı bir yerden bakan ve çoğunlukla kaygılı bağlanan kişiler ile çatışma yaşayan kişilerdir. hayatımızı bilinçaltı yönetir ve bilince çıkmayan şeyler farkında bile olmadan yaptığımız tercihlerdir. bu yüzden bağlanma sorunları, kişilik bozuklukları, bilinçaltı ve bunların tedavisi ciddi anlamda bilgi gerektirir. öyle sosyal medyada çıkıp bu kişilerin özelikleri şunlardır, onlardan kaçın diyerek konuşan sözde psikologlardan uzak durmak gerekiyor. yapmanız gereken en önemli şey şu "ben bu kişiye neden çekildim?" bu sorunun cevabını bulmak birçok şeyi çözmenizi sağlayacak. bunlar ciddi konulardır ve bir insan hakkında karar vermek için onu çok iyi tanımak ve dinlemek gerekir.
112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap