49 entry daha
  • seriye ve james gunn'a olan sevgimden ötürü ilk gece seansında izledim.

    en iyi marvel sinema evreni filmi olmasa bile uzun süre boyu göreceğimiz son iyi marvel sinema evreni filmi diyebiliriz. zaten avengers endgame'den beri işler pek iyi gitmiyordu, guardians of the galaxy ise o endgame öncesi dönemden miras kalan son güzelliğimizdi. james gunn'ın seriyi çocuğu gibi benimsemesi sayesinde de istikrarını bozmadan, dışardaki marvel sinema evreni bozulmasından çok etkilenmeden kendi içinde tutarlı bir üçleme olarak sona erdi.

    çok fazla spoiler vermeyeceğim ama yine de bir uyarı ekleyeyim.

    --- spoiler ---

    james gunn'ın biliyorsunuz bu son marvel sinema evreni filmiydi, buradan sonra dc sinema evreni'ni yönetirken göreceğiz. dolayısıyla guardians of the galaxy'ye tam anlamıyla bir üçleme finali yapmış. mecaz yerindeyse yemek hazırlanmış, afiyetle yenmiş, üzerine sigarası kahvesi içilmiş ve masa toplanmış. bu saatten sonra guardians ile bir şeyler yapmak isteyen tekrar kendi masa kursun, benim kurduğum sofradan yemesin, tat da kaçırmasın diyor yani bu filmle. zaten böyle girişi gelişmesi sonucu olan gerçek bir üçleme marvel sinema evreni'nde pek göremiyorduk evrenin sürekli devam eden yapısı dolayısıyla, o açıdan da kendi orijinal yerine sahip olacak daima. ilerde disney guardians'ı devam ettirse bile, ki bir şekilde ettirecek gördüğümüz kadarıyla, bu üçlemenin bütünselliği bozulmayacak.

    korktuğumuz, biraz pazarlaması da yapılan, kötü sonlar yok, ama masalsı "ve sonsuza kadar hep beraber mutlu yaşadılar" sonu da tamamen yok. güzel ve gerçekçi bir son var. filmler için giriş-gelişme-sonuç demiştim, karakterler için de geçerli bu. her karakter bu filmle kendi hikayesine bir sonuç yazıyor. bireysel bazda kendi, bu üçlemenin getirdiği, yolculuklarının sonuna ulaşıyorlar. bu sonlar belki izleyen herkesi tatmin etmeyebilir, "keşke şöyle olsaydı" dedirtebilir ama ben kendi adıma karakterler açısından mutlu ve tatmin edici sonlar olarak bulduğumu söyleyebilirim. hem karakterlerin hem de "guardians" ekibinin bu üçlemedeki yolculuğu bitiyor. fakat bu ikisi için de yeni yolculuklara ve yeni bir faza açık kapı bırakılıyor.

    bunlardan bağımsız bir film değerlendirmesi olarak da görece başarılı buldum. sadece çok fazla karakter üzerinden çok fazla duygu vermesi biraz kalabalık hissettirebiliyor. gülüyorsunuz, duygulanıyorsunuz, geriliyorsunuz, mutlu oluyorsunuz. ve bunu hemen hemen her karakter için yaşıyorsunuz eğer bir bağ kurduysanız. bu da yorabiliyor izleyeni, duygu odağı çok fazla dağılıyor. ilk iki film bu açıdan daha akıcı ve rahattı. burada senaryonun üzerine biraz fazla yük bindirilmiş bir final olmasının da etkisiyle. belki bir tık daha iyi idare edilebilirdi bu durum.

    filme dair tek büyük eleştirim adam warlock. adam warlock çok daha büyük bir rolde kullanılabilecek, marvel evreni açısından thanos büyüklüğünde çok önemli bir karakterdi. bu şekilde hem öneminden, hem gücünden, hem ciddiyetinden, hem karizmasından bu kadar alınarak ekrana verilmesi büyük hayal kırıklığı oldu. belki james gunn bu son marvel filmim diye aceleye getirmiş olabilir ama, özellikle guardians of the galaxy vol. 2'de yarattıkları beklenti de düşünüldüğünde, böyle işlenmemeliydi. bir filmin ana konusu olmalıydı en azından. bu eleştiri benim kaynak materyale olan bağlılığımdan geliyor olabilir, hiç çizgi roman okumamış biri için bu kadar etkili olmayabilir fakat dümdüz bir film ve senaryo ölçeğinde baksak bile karakterin filmin içine yamandığı ve senaryoda şişkinlik yarattığı da hissediliyor. yine de buradan çok fazla puan kırmayacağım.

    --- spoiler ---

    tüm eksileriyle artılarıyla 10 üzerinden 8 veririm. james gunn için de hem guardians'a hem marvel'a iyi bir veda oldu.
115 entry daha
hesabın var mı? giriş yap