38 entry daha
  • bence, kanaatimce, bana kalirsa, sahsen filhakika cok guzel dizidir, cok.

    basit bir dovus macerasi degildir. imdb'de o yuzden janri sadece action falan degil, comedy/fantasy/drama olarak da verilmektedir. 6 sezonunda iki-uc bolumu de bildigin muzikaldir. benim de cocuklugumda izlememin temel saiki aksiyon olsa da sonradan yeniden goz attigimda baska cevherleri de oldugunu farkettim. daginik bir sekilde bu dizinin sevdigim taraflari soyle, arz ederim:

    1) mitoloji: mitoloji, tarihi hikayeler zaten guzel.
    2) muzikler: orijinal muzikleri ve ustelik oyuncularin gercek seslerini de kullandiklari harika sarkilar. ve muziklerin tek bir lisanda degil bulgarca, ibranice gibi dillere de yayilmasi ve bunlari cografyaya cok guzel oturtmalari.
    3) manzara: cok guzel manzaralar. deniz, dag, orman... gunesli bir havada xena ve gabrielle'in ormanda yurumesiyle acilan bolumler mest edicidir.
    4) mizah: mizahi yonu kuvvetlidir. kendileriyle dalga gecmesini bilirler... dizi takipcilerinin nabzina gore bolumlere yon verilir. mesela her seye burnunu sokan bir roportajci bir bolume monte edilmistir. ve arka planda da oyku gayet guzel verilmistir.
    5) iyi oyunculuklar ve basarili yonetmenlik: oyunculuklarda genelde dizilerde oldugu gibi bir tekamul gozlense de karakterler oturduktan sonra cok hos olmustur. mesela xena ilk dovusten son dovuse kadar, en trajik durumlarda bile yuzundeki o "dovus icin dovus", her seye ragmen durumdan bir "meydan okuma" cikarma ve zevk alma ifadesini korumustur yuzunde.
    6) arka hikaye: karakterlerin arka hikayeleri guzeldir.
    7) toplumdan kareler sahneleri: pazar sahneleri, koy meydanlari, toplumsal eglenceler, danslar vs.
    8) yirminci yuzyilla iliskisi: birkac bolumde direk gelecege gonderme ya da gelecekten adam getirme olsa da bunun disinda tamamen bu doneme ait seyleri zaman zaman hikayeye yedirme.
    misal:
    --- spoiler ---
    bir bolumde xena, annesinin ona koca aradigini ogrenince "hangi cagda yasiyorsun?" diye sorar. veyahut muzik yarismasi olmustur; 'melodicia' kentinde tabi...
    --- spoiler ---
    9) tanidik tarihi karakterlere ve tarihi olaylara atiflar: zaman zaman antik tarihten tanidigimiz isimler hikayeye teget gecer, bazen de ortasindan gecer. bir homer'i gormek, bir hipokrat'i gormek insani mutlu eder. bir hz. ibrahim'in koc kesme vakasini gormek, bir davut-calut hikayesiyle karsilasmak insanin hosuna gider.

    10) ben garip degilim; quentin tarantino da ovuyor bu diziyi.

    elhasil... filhakika cok guzel dizidir, cok.
75 entry daha
hesabın var mı? giriş yap