48 entry daha
  • ünlü türk casusu: "ingiliz kemal" gerçek adı: "ahmet esat tomruk"
    aynı zamanda 1932'ye kadar da türkiye hafif siklet boks şampiyonumuzdur. sert yumruklarından ötürü 'tomruk' soyadını almıştır.
    her türk gencinin tanıması gereken, ingiliz kemal lakaplı ahmet esat tomruk, istiklal madalyası'yla ödüllendirilen, yakalandığında türlü işkencelere rağmen asla türkçe konuşmayan bu vatan evladı tbmm'nin kendisine bağladığı aylığı dahi almayarak yaşama gözlerini yoksulluk içinde yummuştur.

    galatasaray lisesi'nde ve ingiltere'de okudu. boks şampiyonuydu. ortalama ingiliz'den daha iyi ingilizce konuşuyordu.
    babası öldüğünde, ahmet esat tomruk 5 yaşındaydı.
    fransızca, rumca, italyanca ve ingilizce bilir. teşkilat-ı mahsusa üyesidir.
    ahmet esat bey, ingiliz sahra hapishanesinde işkence görmüş ama türk olduğunu ve görevini asla söylememiştir.
    kaçtıktan sonra biga'da kuva-yi milliyeciler'e sığınmıştı. bu arada ona "ingiliz kemal" adı takılmıştır.

    kurtuluş savaşında genelkurmay istihbarat şubesi'nde görevlendirilmiştir.
    albay ismet bey'in huzuruna çıkarılan ahmet esat, burada tabanca, bayrak ve kur'an üzerine elini koyarak sadakat yemini etmiştir.
    görevi yunan ordusu karargahına girip gerekli bilgileri toplamaktır. antalya'dan rodos'a geçer
    burada kendini amerikalı gazeteci olarak tanıtır. kumardan, hileyle kazandığı 45 bin frank ile kendi deyimiyle izmir'deki vatan görevine başlar.
    ahmet esat bey'in izmir'deki hayatı bonkör bir amerikalı gibi geçmiştir. ahmet esat bey, üst düzey yunan subaylarıyla da samimiyetini arttırmış hatta onların en gizli toplantılarına dahi katılmış, aldığı bilgileri izmir'deki kendisi gibi görevli bulunan uşaklı alaattin tiritoğlu vasıtasıyla antalya mutasarrıfı aşir bey'e aktarmıştı.
    ancak bir süre sonra ihbar sonucu yakalanmıştı. fakat o, bu tutukluluk dönemi sırasında hiçbir şekilde türkçe konuşmayarak kimliğinin meçhul kalmasını sağlamıştı. hatta yunan hakimler bile onun amerikalı olduğuna kanaat getirmişlerdi.
    yunan ileri harekatı başlayınca ankara'ya giden ingiliz kemal, mustafa kemal paşa, genelkurmay başkanı albay ismet (inönü) bey ve fevzi paşa tarafından da kabul edilmiştir.

    anadolu'ya geri döndüğünde ona yeni bir görev verilir ve batı trakya'ya gönderilir. burada o esnada yunan ordusunun hizmetindeki ermeni general antranik'in karargahına sızmayı başarır ve çok değerli bilgileri ankara'ya ulaştırır.
    savaştan sonra bu kahraman vatan evladı ahmet esat tomruk namı diğer ingiliz kemal istiklal madalyası ile ödüllendirilir ve 14 şubat 1966’da derin izler bıraktığı bu dünyadan sessizce ayrılır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap