10 entry daha
  • dünyanın en iyi çekilmiş polisiye filmi. sadece onunla da kalmaz, hiç çekinmeden sinema tarihinin en iyi filmlerinden birisi olduğunu söyleyebilirim. en baştan belirteyim; gerçek bir hikaye. çünkü bu yapım gerçekçilikle beslenip bütün yapısını ve atmosferini bunun üzerien kuruyor. filme aktarılırken birilerinin dava açmaması için aksini belirtmişler ama sapına kadar gerçek. hatta gerçek french connection'ın kahramanları olan eddie egan ve sonny grosso filmde gene hackman ve roy scheider'ın amirleri olarak karşımıza çıkıyor. hikayenin gerçek kahramanları ve new york polisi, filmin her aşamasında repliklerden, olayın geçtiği yerlere ve hikayenin nasıl geliştiğine kadar her adımda senaryoya müdahale ederek katkıda bulunmuşlar. filmin new york'un geniş alanlarında geçen birçok sahnesi gerçekçilik adına izin alınmadan ve doğaçlama çekilmiş.

    --- spoiler ---

    popeye'ın gerçekten de fransızlar tarafından sniper ile öldürülmeye çalışıldığını bilmek gerçeklik algılarımı sorgulamama neden oldu. hayali bir senaryo olsaydı suçlaların o kadar saçma bir motivasyonla polisi öldürmesini mantıksız bularak saçma der işin içinden çıkardım.

    "did you ever pick your feet in poughkeepsie?" gerçek french connection dedektifleri eddie egan ve sonny grosso'nun uyguladığı bir "iyi polis/kötü polis" sorgulama biçimiymiş. grosso her zaman suçla ilgili direk bir soru sorar, egan ise ardından şiddetli bir şekilde "poughkeepsie" gibi beklenmedik bir soru sorarak baskı yaparmış. bu da egan'ın şiddetli sorusundansa grosso'nun nazik ve alakalı sorusunu cevaplamasına yol açarmış.

    filmde sabah 4:10'a kadar beklen park hâlindeki "dirty car" gerçekte 3 gün boyunca beklenmiş.

    dedektiflerin arabanın arka camına hasır şapka atmalarının nedeni, filmin çekildiği yıllarda bunun new york polisinin kullandığı "görevde olan gizli polis arabası" işareti olmasıymış.

    bütün tezgahı hazırlayan adamın da kaçıp kurtulması, fransa'da yaşadığı sanılıyor denilmesi beni tatminsiz bıraktı ama filmin etkisini de gerçekçilik adına katladı.

    --- spoiler ---
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap