3 entry daha
  • dini ön planda tutmayan bakış açıları, ağırlıklı olarak müzikle ilgili meslekleri ve yaşam biçimleri nedeniyle, bulundukları bölgelerdeki diğer topluluklar tarafından pek kabul görmeyen halk. meslekleri nedeniyle çingenelerle çok karıştırılıyorlar. gelenekleri, yaradan hariç her şeyden vazgeçebilmeyi beraberinde getirirken; görüneni (zahir) değil; görünenin ardındaki öze (batın) değer vermeleri onları farklı kılıyor. değer vermek, gönül kırmamak, can incitmemek ve olumsuz duyguları sahiplenmemek gibi bir düşünce sistemleri var. müzik üzerinden değerlerini taşıyan gezici dervişler gibiler.

    kırşehir, adana, afyon, amasya, antalya, çorum, denizli, gaziantep, ısparta, karaman, kayseri, konya, malatya, mersin, tokat ve yozgat gibi türkiye’nin farklı kentlerine dağılmış olarak yaşayan abdallar için müzik, sadece para kazanma biçimi değil adeta varlıklarının da sembolü. kırşehir, kırıkkale, yozgat üçgenindeki orta anadolu abdalları, abdal toplumu içinde neredeyse tamamı müzikle uğraşan grup. neşet ertaş'ın da bu coğrafyadan olduğunu söylemeye bile gerek yok. çekiç ali, muharrem ertaş, bahri altaş gibi daha adını yazmadığımız onlarca usta bu topraklardan. abdal köyünde doğan bir çocuk için müzik ilk andan itibaren yetişmenin parçası.

    konu derya deniz ama orta asya türk/şaman geleneğinden kopup gelen bu halkı uzatmadan, içlerinden çıkan neşet usta alıntılarıyla özetlemek gerekirse; "biz asırlar boyu gelen bir kanalın, bir kaynağın getirileriyiz. başımı alıp memleketten çıktım, hala gidiyorum..."

    umarın abdal kültürü ve geleneği sonsuza dek yaşamaya ve nesilden nesle aktarılmaya devam eder.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap