71 entry daha
  • shimano, dün, 2012 ila 2019 yıllarında ürettiği ultegra (fc-6800 ve fc-r8000) ve dura-ace (fc-9000, fc-r9100 ve fc-r9100-p) aynakolları kontrol için nihayet geri çağırdığını ilan etti.

    bu serilerdeki aynakollar yıllardır şikâyet konusu. daha hafif olmaları için aynakolun çeşitli parçaları farklı malzemelerden (çelik ve alüminyum) imal edilip ortası boş kalacak şekilde (hollowtech) birbirine yapıştırılmış fakat bir sebeple yeterli yalıtım sağlanamadığı için içerisine su (ve tuz) girme ihtimali oluşuyor. meydana gelen rutubet, yavaş yavaş işleyen bir korozyon sürecinin neticesinde (galvanik vs.), günün birinde aynakolun güç altında iken kırılarak iş görmez hâle gelmesine ve yaralanmalı kazalara sebep olabiliyordu. 105 ve daha alt serilerde, gene hollowtech olsalar bile böyle bir problem olmuyor çünkü oralarda parçalar kaynak ile birleştiriliyor (daha ağır) ve bu da mutlak yalıtım sağlıyor.

    shimano, bu geri çağırma işini amerika ve kanada'da satmış olduğu 760.000 adedi aşan aynakol ile başlatıp kısa süre içinde dünyanın geri kalanına yayacağını beyan etti. türkiye'de bi sikim olur mu bilmiyorum. gerçi bu problem, yıl genelinde daha ıslak hava koşullarının olduğu, yolların tuzlandığı, insanların yaz kış demeden bisiklete bindiği memleketlerde daha sık görülüyor.

    ek 1: shimano'nun ilanı.

    ek 2: problemin ne olduğunu çok detaylı bir açıklamasıyla beraber görebileceğiniz, bisikletperver bir havacılık ve uzay mühendisi olan hambini'nin youtube linki.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap