4 entry daha
  • cok hassas, nane molla bu kucuk parcanin asil ismi oksijen sensorudur.

    cok sik degistirilmesi gereken bir parca da degildir aslinda, teorik olarak omru motor omrune esdegerdir -ki 1.6 opel vectra b uzerinde 200000 kmyi gormustur- ama benzin kalitesi vs gibi sorunlar cok kisa surede parcayi mahvedebilir, bu durumda degisimi cok pahaliya gelecektir.

    neden lambda sensoru deniyor? icten yanmali motorlarda ideal kosullarda hava yakit orani 14:1 dir. birim zamanda emilen havanin yakita oraninin (yakitin havaya orani da olabilir, simdi hatirlayamadim) ismi lambdadir, bu yuzden bu orani korumakla yukumlu olan bu kucuk oksijen sensorune ayni zamanda lambda sensoru de denir. sensor egzoz gazinin kompozisyonuna bagli olarak arac kontrol unitesine silindirlere yollamasi gereken hava yakit oranini iletir.

    disi celik olup icinde zro2 agirlikli seramik bir govde bulunur. bu seramik govdenin egzoz gazi ile temasta olan kismi referans gaz kompozisyonunun elektrik potansiyeline bagli olarak aldigi elektrik sinyallerini arac bilgisayarina yollar.

    arabada emisyon kontrol sisteminin kritik parcalarindan birisidir. bir de bunlarin isitmali olan modelleri mevcuttur, sensorun arkasindan cikan 3. bir kablo ile diger modellerden ayirt edilebilirler. bu isitici kablonun gorevi seramik govdenin gerekli calisma sicakligina hizli bir sekilde ulasip emisyon kontrol gorevini daha etkin gerceklestirmesidir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap