5 entry daha
  • göreceli bir kavramdır. hani bilmeyen varsa diye söylüyorum, gerçekten görecelidir. (bkz: göreceli) sürekli insanları suçlamakta kullanıldığını görüyorum; "sen ahlaksızsın" ya da "bu yaptığın ahlaksızlıktır" şeklinde. olmasın. görmeyeyim. bunları kimsenin görmediği yerlerde yapın. kimsenin, kendi davranışlarını, başkalarının ahlak sınırları dahilinde tutmak gibi bir yükümlülüğü yok. göreceli olması, göreceli olduğunun bilinmesi, bu açıdan büyük önem taşıyor.

    herkesin kendi ahlak kuralı vardır ya da kimileri tamamen ahlaksızdır, davranışlarını belirli kurallar çerçevesinde sergilemekten özenle kaçınıyordur, bunlar ekseriyetle eylemi gerçekleştireni ilgilendiren konular. eylemi gerçekleştirenin, eylemi gerçekleştirmeyenlerin özgürlüğünü kısıtladığı, hakkını gasp ettiği durumlar için de "yasa" denen, devlet eliyle uygulanan, uygulandırılan kurallar var ayrıca. herkesin uyması gereken kurallar, bunlar. kafa karışıklığı olmasın.

    bir de bu ahlaksızlık suçlamaları konusunda yapılan tartışmalarda genelliğin esas alınması durumu var. "kuralların genel olması, kurallara riayet eden insan sayısının çokluğu gibi faktörler kurallara uyulma zorunluluğu oluşturur." şeklinde bir inancın esas alınmasının sonucu olduğunu sanıyorum. vah vah diyorum ona da. üzülüyorum, kahroluyorum. bu inanca sahip kimseleri de şiddetle kınıyorum. bir olgunun genel olması, aynı zamanda genel geçer olmasını da sağlamıyor. genelde geçiyorsa, özelde geçmeyebiliyor. oluyor böyle şeyler de. asla asla dememek lazım. suçlayacaksak somut temeller, somut tabanlar bulmak, onlar üzerinde gidip gelmek lazım.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap