81 entry daha
  • mussolini iktidara geldikten sonra roma imparatorluğunu canlandırmaya yönelik yayılmacı bir dış politika izlemeye başladı. mare nostrumdan söz etti. “yirminci yüzyıl, italyan gücünün yüzyılı olacaktır.” gibi afilli laflar etti. bunun türkiye ile ilgili bölümü ise on iki adalar (o dönemde italya’nın elindeydi. italyanlara 1912’de kaybetmiştik. hayır zırcahil, ismet inönü kaybetmedi.) üzerinden sevr antlaşmasında italya’ya bırakılan toprakları ele geçirmekti. atatürk, mussolini iktidara geldikten ve yayılmacı dış politikasını ilan ettikten sonra buna karşı çeşitli önlemler aldı. bunun en önemli göstergesi ise balkan paktı’ydı. balkan paktı türkiye, yugoslavya, yunanistan ve romanya‘dan oluşuyordu ve saldırıya uğrayan bir pakt üyesine, diğerlerinin yardım etmesini öngörüyordu.

    uçak meselesine gelince,

    bu konuyla ilgili 2020 yılında şöyle bir bilgisel yapılmış.
    https://twitter.com/…rti/status/1249446901986009089

    bu da uçağın wikipedia sayfası:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/martin_b-10

    iki yerde de uçakların 1937’de hizmete girdiği yazıyor. hatta ikinci dünya savaşı sırasında karadeniz üstünde istihbarat amaçlı kullanılmış.

    atatürk’ün o dönem için amerika’dan modern ve uzun menzilli bir uçak aldığı görülüyor. bunun 12 adalar için olmayacağı açık. burnumuzun dibindeki adalar için 2000 km menzilli bir uçak almaya gerek yok. balkan paktı kurallarına uygun olarak, yunanistan veya yugoslavya’da konuşlanan uçaklar roma’yı rahatça vurabilir. “cool story bro yeaaaa” yazan fahrettingiller rahat olsun. atatürk sizin popcorn dedenizin sandığından çok daha zeki ve gerçekçi bir adamdı.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap