16 entry daha
  • (bkz: #160847543): bu şehirden önce vladikavkaz'taydım. iki şehir arası minibüs dolmuşla 2 saat.

    vladikavkaz'tan, bu şehire geçerseniz... iki şehirde de ucuz hostel az olduğundan, vladikavkaz'taki hostelinizdeki insanlarla, grozny'deki hostelinizde karşılaşmak kaçınılmaz.

    o kadar ki şehrin turistlerce, ziyaret edilen noktalarında da karşılaşınca... taraflar birbirimizi takip ediyoruz hissine kapılır.

    mesela... vladikavkaz hostelimde türkiye aşığı, türkçe öğrenmeye çalışan, volgograd'lı bir rusla, grozny hostelimde de karşılaştım. hatta grozny'de hostelime giriş yaparken, rusça bilmediğim için bana yardım etmişti.

    kaldığım hostelin yakınlarında, türkçe sohbet ettiğim bir çeçen "grozny çok güvenli bir şehir. çünkü bu şehirde alkol satmıyoruz." demişti.

    kaldığım iki gün, şehrin en işlek yerlerindeydim. yanıma gelip, para isteyen yada dilenen birine denk gelmedim. ama taksiciler, istanbul'daki taksicilerden farksızdı.

    putin caddesi'nin paralelinde, bir arka caddede, araç trafiğine kapalı kısım, şehirde insanların en kalabalık olduğu yer. burada sağlı sollu, cafeydi, fast foodtu... bir sürü, sağlksız yeme içme yerleri bulunuyor. buralarda türklere ait işletmeler de mevcut.

    rusya'da, bıyıksız uzun sakallı biri görürseniz, %90 çeçen'dir. değilse de dağıstanlı'dır.

    iki gün grozny'de kaldıktan sonra, üstte bahsettiğim caddenin, yanındaki bir parkta insanlara, rusça ve çeçence bilmediğim için "selamun aleyküm. mahaçkale arabaları nereden kalkıyor?" diye sormaya başladım.

    bir iki türkçe bilen insandan sonra... hem türkçe bilip, hem mahachkala dolmuşlarının kalktığı yeri bilen, bir arkadaşla tanıştım. kendisi istanbul'da yaşamış biriydi. bana yemek ısmarladı. ama tok olduğum için kabul etmedim.

    arabasıyla beni, mahachkala'ya giden dolmuşların yerine kadar götürdü. 5 dolar rubleye denk gelen, biletin parasını da kendisi ödedi. ona teşekkür ettikten sonra, yeni hedefime gitmek için mahachkala dolmuşuna binerken, hasavyurt'ta beni bekleyen sürprizden haberim yoktu...

    edit: (bkz: #160905575)
hesabın var mı? giriş yap