3 entry daha
  • idrar kutbundaki parietal tabakada bulunan tek katlı yassı epitel burada tek katlı kübik epitele dönüşür. proksimal tübül hücreleri geri emilim ve salgılama için özelleşmiştir. bütün organik besinlerin, proteinlerin, suyun ve elektrolitlerin büyük çoğunluğunun geri emilimini; organik anyon ve katyonların, hidrojen ve amonyum iyonlarınınsa salgılanmasını sağlar. geri emilen maddeler peritübüler kapillerin plazmasına katılır.

    su ve bazı çözünen maddeler, hücreler arasında ozmotik gradiyent aracılığıyla sıkı bağlantılar arasından sızarak pasif olarak hareket edebilir. küçük proteinler reseptör aracılı endositoz ile geri emilebilir ve kübik hücrelerin yüzeyindeki peptidazlar ile parçalanabilir. glomerüler filtrasyonla süzülmeyen organik anyon ve katyonlar (süzgeçteki polianyonlar ya da plazma proteinlerine bağlanmış olmalarından dolayı) proksimal tübül hücreleri tarafından peritübüler kapilerlerden alınarak filtrata salgılanırlar. bu moleküller: safra tuzu, kreatinin, antibiyotik ve ilaçlar olabilirler.

    proksimal hücreler, bol miktarda sitoplazma içerdikleri için asidofiliktirler. geri emilimi sağlayan çok sayıda fırçamsı kenar (mikrovilluslar) hücrelerin apekslerinde bulunur.

    proksimal tübül hücreleri d vitamininin hidroksillenmesi ve kapilere salınmasını sağlar. ayrıca proksimal tübüle yakın kortikal alandaki fibroblastik interstisyel hücreler, bölgesel oksijen konsantrasyonundaki düşüşe cevap olarak eritropoetin salgılar.
hesabın var mı? giriş yap