19 entry daha
  • çok güzel bir şarkıdır bu. gerek sözleri, gerek hikayesi gerekse müziğiyle.
    aslında jimmy page bu şarkıyı the yardbirds zamanlarında yazmıştır. o zamanlarki adı "knowing that i'm losing you". şarkı yardbirds zamanlarındayken hiç bir zaman resmi olarak yayınlanmadı fakat 2000lerde eski yardbirds üyeleri yayınlanmamış şarkıları içeren bir albüm çıkartmak istemişlerse de jimmy page bu şarkının yayınlanmasına izin vermemiştir. o yüzden internet ortamına düşen kayıtlar oldukça kötü. fakat şarkının müzikal düzeni tangerine ile nerdeyse aynı. fakat sözlerin büyük kısmı değişik.

    knowing that i'm losing you için: http://www.youtube.com/watch?v=fph1r32tcmy

    sözleri için:

    how will you spend your time my love
    crying through the clouds above, my love
    the tears will fall as rain

    we’re falling from a tree
    the time it takes to see
    the rising of the sun
    the time it takes to run

    measuring a summer's day
    you’ll only find it slips away, to grey
    the hours will bring you pain

    aaaah, aaaah, aaaaah, aaaah
    the hours will bring me pain

    we’re falling from a tree
    the time it takes to see
    the rising of the sun
    the time it takes to run

    page yardbirds'ten ayrıldıktan sonra bildik hikaye, zeppelini kurar vs. page zeppelin dönemlerinde aslında yardbirds' ten kalma materyalleriyle zep albümlerine başlar. az çok değiştirerek yeniden yayınlar. tangerine' de işte bu şarkılardan birisidir. zeppelin döneminde plant'in sözlere herhangi bir katkı yapmadığı tek şarkı budur. şarkının sözlerine bakarsak; page bu şarkıyı eski bir kız arkadaşı için yazmıştır. knowing that i'm losing you' da adı geçen "my love" şimdi artık ex-love olmuştur ama page'in aklında hala o vardır ve page artık onu düşünerek şu sözleri söyler:

    tangerine, tangerine,
    bir rüyanın yansımalarını yaşamak.
    ben o'nun aşkıydım, o'da benim kraliçem,
    ama şimdi bin yıl var aramızda.

    eskiden nasıl olduğu düşünüyorum...
    o da hala hatırlıyor mudur bu gibi zamanları?
    bizi düşünmek için,
    çünkü ben hatırlıyorum.

    page keşke plant olmadan daha fazla şarkı yazsaydı diyor insan. o kadar yalın ve o kadar içten yazmış ki page. hele bir de plant her "does she still remember times like these?" dediğinde, sonra ki o muhteşem steel gitar solosu yok mu.

    aslında burada insanın dikkatini çeken gereken en önemli şeylerden birisi page'in de her hangi bir insan gibi biten bir aşkın ardından hatırlanıyor olmak istemesi. insan doğasının en zayıf noktalarından birisi olan bu şey her insanda var. page'de o her insan gibi, biten bi ilişkinin ardından hatırlanmak istiyor...

    aslında page'in hala hatırlanmak istemesi maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi kavramıyla doğrudan ilişkişkili. maslow'un da dediği gibi, insan öncelikle fizyolojik ihtiyaçlarını daha sonra da güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak ister. yani önce karnını doyurur daha sonra da kendini güvenli bir yerde tutmak ister. işte bunları sağladıktan sonra ait olma ve sevgi ihtiyaçları ortaya çıkar. insan sevmek ve sevilmek ister. biten bir ilişkinin ardından hatırlanmak ister, hem de güzel bir şekilde hatırlanmak ister. aslında page'in de istediği şey budur. ilişki bitmiş olsa bile, hala hatırlanılmak istiyor, üstelik page hala tangerine'i hatırlıyorken...

    tangerine'i led zeppelin iii' teki haliyle sevenler bu şarkının mayıs 1975 earls court versiyonunu dinlerlerse çok daha fazla keyif alacaklardır. page burada şarkıyı daha da yavaştan çalıyor ve plant şarkıya başlamadan önce bu şarkının bir aşk şarkısı olduğunu ve en masum zamanları hakkında olduğunu söylüyor. page bu sefer gibson double neck gitarı ile o muhteşem soloyu icra ediyor.

    http://www.youtube.com/…jdpzfxcfmkk&feature=related

    son olarak, şarkı hikayesi itibariyle almost famous sonuna cuk diye oturmuş. onca popüler zep şarkısı arasından bu şarkıyı seçmek te cameron crowe'un ne kadar iyi bir zep dinleyicisi olmasıyla açıklanabilir heralde.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap