• zaman hızlı tüketim zamanı ve bunu bilen teknoloji şirketleri kurnazca bir olaya imza atmaktalar. aracı olan herkesin başına gelmiştir, sıfır akü alırsın ve 2 yıl garantisi vardır.
    ve her ne hikmetse 2 yılı doldurduğunda sihirli bir el değmişcesine aküde birdenbire verimsizlik başlar. peki bunun sebebi nedir.. tabiki (bkz: kontrollü eskitme)

    bu olayın aynısı pil içeren tüm cihazlarda mevcuttur. bilakis telefon ve şu ara popülerleşmeye başlayan elektrikli araçlar

    bizim konumuz şimdilik telefon olduğu için oradan devam edelim.
    şimdilerde lityum polimer pil teknolojisi popüler ve bu pillerin pil döngüsü ise telefondan telefona değişim göstererek 300-500 arası kimi telefonlarda 750-1000 döngüye kadar gitmektedir.
    yani 300-500 şarj döngüsü sonrası pil sağlığı % 20-40 arası düşecektir. (bu ise sizi yeni telefon almaya itecek makul bir gerekçe)

    peki pil döngüsü nedir...
    tam bir döngü %100–0–100 şarjdır. kümülatiftir, yani güne tam şarjla (%100) başlıyorsun, %50'ye kadar boşaltın, o gece şarj ettin ve ertesi gün %50 daha boşalttın ve tekrar şarj ettin, bu yalnızca bir tam döngü oluşturur.
    yani bilale anlatır gibi şöyle ki, sen telefonunu 100 den sıfır şarja düşürüp bir kez daha %100 şarj ettiğinde tam bir döngüyü tamamlamış olursun.
    peki bu döngüyü daha verimli bir şekilde nasıl uzatabiliriz.

    * yüzde 40-80 kuralına uyarak bu döngüyü kısmende olsa uzatabilirsin...
    telefonun ihtiyaç olmadığı sürece %100 şarj etmekten kaçın çünkü bu tam bir döngüye tekamül eder ve hanene eksi 1 döngü olarak yazılır. ayrıca mümkün olduğunca da %40 altına düşmeden şarj edip %80-85 civarında şarjdan çıkar.
    %80-85 önerisi, şarjın kimyası üzerindeki baskısını azaltarak pil ömrünü optimize etmektedir.
    peki neden 40-80 arası şarj ... çünkü tam bir döngüye giremiyorsun.
    ayda 1 kez telefonu tam sıfıra inecek şekilde deşarj etmekte en azından kalibrasyon için faydalıdır.

    * yeni nesil telefonlarda amoled ekranlar kullanılmakta ne kadar az piksel yanarsa o kadar az enerji tüketmektedir.
    karanlık tema, daha karanlık duvar kağıtları demek daha az piksel yanması demek ve bu ise daha az enerji sarfiyatı demektir.

    * çoğunlukla güç tasarrufunda kullanılmalı, başlangıçta çalışan harici uygulamalar deaktif edilmeli, gereksiz servisler devredışı bırakılmalı ve telefonu aşırı ısınmasına sebebiyet vermemeli. ısındığında ise bir süre kullanıma ara verilip
    şarjda iken kullanımdan uzak durulmalı.
hesabın var mı? giriş yap