56 entry daha
  • tarantino filmin senaryosunu 5000 dolara satmış. bu hollywood'a ilk girişi sanırım. tony scott'ın yönetmenliği vasat olsa da senaryosu filmi keyifle izletmeye yeter de artar. bir de hakikatli sinefiller için filmin her tarafına serpiştirilmiş tribute'lar var. taxi driver çok belirli ama 'sergio leone'nin once upon a time serisi''ne olan atıflar biraz daha derin. ben bu kısımları izlerken gülmekten öldüm. ben de ilk defa film çeksem herhalde benzer şekilde sevdiğim bütün sahneleri içine sokmaya çalışırdım.

    quentin tarantino yine mükemmel diyaloglarla ilgiyi sürekli canlı tutuyor. arada da academy'e ayarı çakmış. (ulan mantıklı adam olsa ilk filminde academy'e ayar vermez zaten. helal olsun!) oscar kazanan filmler için şöyle diyor abimiz, clarence'in ağzından;
    "all they make are unwatchable movies from unreadable books. mad max, that's a movie. the good the bad and the ugly... rio bravo, those are movies."

    aşk boyutunda ise ütopik bir masal anlatmış tarantino. clerence'ın diğer hayvanlıkları bir kenara bırakılırsa karakterini oluşturan temel özelliği ağır bir sinefil olması. tarantino sabah akşam kung fu (esasen kovboy tabi, utancından koyamamış o kısımları tahminim) filmi izleyen bir adama aşık olan bir kız koymuş filme. hem de para, itibar gibi faktörler olmadan! olayın ütopikleşmesi buraya denk gelmiş kanımca. çünkü kadınlar sanatın bir alanına yada hobiye tutkuyla bağlı adamlardan hoşlanmazlar. sadece gibi görünürler. en fazla şu olur:

    hatun kişi:ay ben de çok seviyorum film izlemeyi, sinefil sayılırım.
    taru:ne izlemeyi seversin mesela?
    h:ya işte mistik filmler!
    t:eternal sunshine of the spotless mind diyosun?
    h:hah! evet ya işte, nerden tahmin ettin, manyaktı di mi?
    t:tamam da, o mistik diil
    t:bi de memento di mi mesela?
    h:evet bak o da çok süperdi
    t:o da mistik diil, zaten mistik film diye bir film sınıfı yok. bazı senaryo merak uyandırır filan ona mistik diyosan o zaman olur. kubrick, hitchcock filan izledin mi?
    h:...
    h:ee başka neler yapıyosun?
    t:yahu git romantik komedi seyret. sağda solda da ben bu işlerin kurduyum ayakları yapma. (bu son kısım söylenmez tabi, biraz kırıcı olmamak için biraz da hayvan damgası yemekten tırsıldığından.)
    (bkz: based on a true story)

    belkim bana hep enteresan isimli ve entel görünümlü filmlerden hoşlanan kızlar denk gelmiş orasını bilemem. (filmlerin ikisinin de kötü olduğunu düşünmüyorum ama en sevdiği filmlere hep aynı ikiliyi koyan kitle gösteriş amaçlılar genelde). ohh ne oturmuş içime be kızlarla sinema muhabbeti yapamamak.
147 entry daha
hesabın var mı? giriş yap