7 entry daha
  • 12 eylül askeri darbesinden sonra, yeniden dönülen çok partili sistemde, genel olarak türk halkının özel olarak da aydın kesimin daha fazla demokrasi talebini dillendirerek, siyasi yelpazeyi bu söylemleriyle dalgalandıran, liberalinden/komünistine, işadamından/işçisine çeşitli çevreden kişileri etrafında ve tanınmış aydınları etrafında toplamış ve aynı adla, aralık 1994’de partileşmiş liberal aydın hareketidir.
    *
    ydh, partileştikten sonra 1995 yılı seçimleri öncesinde yapılan çeşitli kamu oyu yoklamaları %5 ila 8 arasında bir oy potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktaydı. bunun üzerine, inişte olan anavatan partisi’nin yeni ve genç genel başkanı mesut yılmaz’ın talebiyle seçim ittifakı görüşmelerinde bir anlaşmaya varılamayınca tek başına girdiği ilk seçimde uğradığı hezimet, ydh’ni kurulduğu hızla içini boşaltmıştır.
    *
    parti, 1997 yılında borçlarından ötürü kapanamaz hale gelince, kurucusu ve son genel başkanı hüseyin ergün ve çevresinde kalmış bir avuç aydın oturup ali haydar veziroğlu’nun desteğindeki barış partisi’ne katılma kararı aldılar. ydh’nin tüzel kişiliği de bu parti içinde eridi.
    bir aydın hareketinin serencamı da böyle bir görünmez trajedi ile sona ermiş oldu.
    *
    bu tür hareketlerin, mevcut siyasi örgütlenme ve mecliste temsili öngören anayasa ve yasa hükümleri karşısında hiçbir şansı yok. ama, otoriter egemenliğin, türk siyasi hayatını ardı ardına gelen darbeleri ile atomize etmeleri ve bunun etkilerinin hala sürüyor olması, bu umutsuz heyecanı hep taze tutmaktadır.
    bu heyecanla, benzerlerine, farklı amaç ve çizgide olsa da en yenisinin geçtiğimiz mayıs ayı içinde kurulup kendisine siyasi bir gelecek aramasına saygı duymamak elde değil.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap