• 1827 yilinda almanya'nin brandenburg kentinde, karl detroit adinda bir çocuk dünyaya gelir.
    babasi müzik ögretmeni olan karl detroit, aile içinde bas gösteren huzursuzluklardan ötürü bir fransiz yetimhanesine gönderilir.
    gemilerde miço olarak çalisma belgesini eline alir almaz, hamburg limani'ndan kalkan bir gemiyle istanbul'a dogru yola koyuldugunda henüz 12 yasindadir.
    gemi istanbul'a geldiginde denize atlayan karl detroit, kiz kulesi'ne dogru yüzmeye baslar. kendisini kurtaran kiz kulesi bekçisine, "gemiye geri dönmek istemedigini" anlatir.
    iki ülke arasinda küçük bir politik sorun yaratmis olsa da, dönemin disisleri bakani konumundaki sadrazam ali pasa'nin sevgisini kazanip, himayesine girer.
    harbiye'de okutulan çocuga "mehmet ali" adi verilir.
    yillar, 12 yasinda kiz kulesi'ne yüzen çocugu, kirim seferi ve bosna, karadag savaslarindan sonra 2'nci abdulhamit döneminde "pasa" ünvanina tasir.
    mehmet ali pasa 1878 yilinda imzalanan berlin antlasmasi'nda osmanli'yi temsil eden üç kisiden biridir!.. berlin antlasmasi'nda hiristiyan cemaatlere hak taninmasiyla gerici çevreler, halki mehmet ali pasa'ya karsi "sizi gavura bu satti" diye kiskirtir...
    ve, mehmet ali pasa, arnavutluk'ta linç edilir!
    ayni zamanda sair olan mehmet ali pasa, kisa bir dönem gittigi magdeburg'daki okulunu ziyaret ettiginde seref defterine bir siir yazar ve bu siir sonradan, gazetelerin birinde yayinlanir.
    saray ressami anton von warner, mehmet ali pasa için sunlari söylemistir:
    "siirlerini almanca, fransizca, yunanca, farsça ve arap dillerinin tümünde ayni maharetle kaleme alabilen bir sair."
    çocuklugunda kiz kulesi'ne siginan mehmet ali pasa'nin dört kizindan biri olan leyla hanim'in da bir kizi dünyaya gelir:
    "celile hanim"
    ve celile hanim'in bir oglu olur:
    (bkz: nazim hikmet)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap