• anakartın üzerindeki transistör, kondansatörlerin genelde voltaj dalgalanmaları veyahut sıvı teması nedeni ile bozulması.

    eski model bir bilgisayar ve laptop ise aynısını bulmak için çok uğraştırır, çok pahalı olması da cabası. yeni bilgisayar almak daha mantıklıdır. özellikle yetkili servisler 500 lira tamir ücreti istedi iseler.

    yıllar sonra edit: bir mesaj geldi ona istinaden edit yapayım dedim.

    sıvı teması: yapabileceğiniz fazla bir şey yok, hemen ama hemen laptopu fişten çekin, bataryayı çıkarın (çıkabilen bir model ise)
    ters çevirin sökün. bios pilini bulun anakarttan koparın. (saniyeler bile çok önemli, olabildiğince hızlı hareket edin!)
    anakartı ayırın, demineralize (saf su) ile anakartı yıkayın, sonra da alkolle temizleyin. sakın nem bırakmayın! iyice kuruduktan sonra çalışıyor mu diye kontrol ediniz!
    %90 ihtimalle artık çalışmayan bir anakarta sahipsiniz, çalışsa da 4 ay sonra aniden kapanıp bir daha açılmayan bir makineniz olacak. ha çalışıyorsa gidin bir fakire yardım edin filan, acayip şanslısınız.

    yüksek ısı: bilgisayarı sökün, genellikle sorun ekran kartı çipidir, çözüm reballing
    kurtarırsanız ne ala, tüm termalleri yenileyin, bilgisayarı bir daha sınırlarına kadar zorlamadan kullanmaya devam.

    kondansatör arızası: kondansatör ölçümü biliyorsanız süper, bilmiyorsanız (bkz: youtube)
    arızalı kondansatörleri değiştirin. farad ve voltaj olarak aynısını bulmak zorundasınız!

    fan arızaları: yıllarca tozlu ortamda çalışan fan tıkanabilir ve yüksek ısılardaki makineniz kapanır. açın bilgisayarı fan tozlarını temizleyin. fan hala çalışmıyorsa maalesef yenisini bulacaksınız, adresiniz pazaryeri siteleri.

    işlemci/ram arızaları: tamir olmaz, yenisini bulup takın/yükseltin, çözüm yine pazaryeri sitelerinde. anakartın desteklediği en yüksek modeli bulup takabilirsiniz performans artar. bunu hallederken ssd de takın hızlanır makine :)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap