19 entry daha
  • uzun zamandır seyrettiğim en iyi bilim kurgu filmi.

    bir bilim kurgu sever olarak son yıllarda sayıları arttıkça kalitesi de o hızla düşen bilim kurgu türünden muzdaribim. görsel efekt teknolojisi geliştikçe filmler görsel efekt ve animasyon üzerine kurgulanır oldu, senaryolar ikinci plana atıldı.

    iki tür bilim kurgu filmi dolanır oldu ortalıkta: çizgi roman severlere bile gına getirecek sayıda süper kahraman filmleri ve dünyayı uzaylı/robot istilasından korumaya çalıian kahraman amerikalılar.

    moon, bu iki konunun tamamen dışında, özlediğim konsepti veren bir film.

    senaryonusu yazan ve yöneten duncan jones, ve bence çok ama çok iyi bir iş çıkarmış.

    hafif bir 2001:a space odyssey göndermesi var ortamlarda, mekanlarda. ana karaktere eşlik eden ve seslendirmesini kevin spacey'nin yaptığı robot gerty'de zaman zaman hal'dan izler bulmak mümkün. ama konu, giriş gelime ve sonuç tamamen farklı. aslında film sadece 2001'e bir saygı duruşunda bulunuyor ve ayrı bir yöne doğru olan yoluna devam ediyor.

    film müziklerini clint mansell yapmış ve müzikler filmin atmosferini oluşturma konusunda çok büyük bir katkı sağlıyor. ana karakter sam, mansell'in müziği eşliğinde ay'ın karanlık yüzünde yol alırken, kendinizi onun yerine koyup kocaman gezegendeki tek kişi olduğunuzu hisediyorsunuz adeta.

    ayrıca bütçesi en düşük bilim kurgu filmlerinden biri. patlayan arabalar filan olmadığı, tek bir mekanda çekildiği, neredeyse tek bir oyuncusu olduğu için 5 milyon dolar gibi düşük bir bütçe ile 33 günde kotarılmış.

    film her açından, iyi bir senaryonun multimilyon dolarlık bütçelere, sansasyonel süperstarlara, patlama çatlama sahnelerine ihtiyacı olmadığını gösteriyor.

    üç gün önce izledim, kafamda hala sam'i karanlık ay yüzeyinde araç sürerken görebiliyorum. adeta sam'in yanında oturuyorum, önümde, helium-3 toplayıcısı gidiyor, sağa sola ay taşları savruluyor.

    not: filmi seyretmeyi planlıyorsanız wikipedia'daki moon entrysini okumayın, feci spoiler içeriyor.
245 entry daha
hesabın var mı? giriş yap