• şizofrenin en meşhur belirtisi olmayan seslerin duyulmasıdır. buna işitsel hallüsinasyonlar denir. bu nedir derseniz, kişi kendi hakkında yorum yapan, emir veren, kendisini yönlendirmeye çalışan sesleri duymasıdır. bir diğer meşhur belirtileri daha vardır. onlar da hezeyanlardır, hasta çevresindeki insanların, hatta ailesinin kendisini yok etmek istediğini, öldürmek istediğini düşünür. zehirleyeceklerini, takip ettiklerini, komplo kurduklarını düşünür. bu kişiler kendilerini bazen peygamber, mehdi, hatta tanrı zannedebilmektedir. dünyayı kendisinin yönettiğini sanır. özel bir dini veya milli misyonunun olduğunu düşünür. uzaylıların beynine çip yerleştirdiğini ve düşüncelerinin okunduğuna inanır. bu düşüncelerinin yayınlandığını veya çalındığını iddia eder.paranoid kişi ayrıca grandiyöz (kendini büyük ve üstün görme) duyguları içerisindedir. kendisinin çok önemli, vazgeçilmez insan olduğuna inanır. herkesi küçük görme, herşeyi benbilirim, herşey benden sorulur havasındadır.hastaya mantıklı ve geçerli kanıtlar gösterilse bile hasta sabit ve gerçek dışı düşünceleri olduğuna ikna edilemez. hatta çoğu kez ikna etme girişimleri ters teperek hastanın size kızgınlık ve düşmanlık duyguları geliştirmesine neden olur.
    bu insanlardan bazıları mehdilik, peygamberlik veya insanlığı kurtaracak yeni mesajcı olduklarını iddia ederler. etrafına da telkine yatkın,zeka seviyeleri orta veya ortanın altı insanları rahatlıkla toplayabilirler. bu insanlar her zaman toplumda dikkat çekerler.toplumsal paranoya bu gibi durumlarda söz konusudur.paranoid kişilerde zeka ve kişilik dağılması olmadığı için profesyonel olmayanlar onlara kolayca inanırlar. yakınları tarafından paylaşılan ve beslenilen paranoya toplumsal sorunlar çıkarır çünkü "lider" in paranoyası ona inanan kitle tarafından paylaşılmıştır. ona inanılmaktadır.mistik hezeyanlı paranoyakların yanın da politik, ideolojik fikri olanlarda vardır. bunlar da etrafında topladıkları insanlarla mitingler yaparlar. kendilerine engel olmaya çalışanlara tecavüzlerde bulunabilirler.
    böyle insanlar kötü niyetli ve çıkarcı birtakım kimseler tarafından bazen kolayca elde edilip ihtilal, anarşi, isyan vs. gibi tertiplerin içine düşebildikleri gibi bazen çevrelerini inandırıp büyük bir lider haline de gelebilirler.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap