6 entry daha
  • intel desteği ile geliştirilen açık kaynak görüntü işleme kütüphanesidir. kütüphane c ve c++ ile yazılmış olup linux, windows ve macos x'de uygulama geliştirmeye elverişlidir. python, ruby gibi diğer diller için arayüzlerin yazımı aktif olarak devam etmektedir. opencv gerçek zamanlı uygulamalarda yeterli hız ve verimlilikte, çok çekirdekli işlemcilerin özelliklerinden yararlanabilecek şekilde optimize edilmiştir ve kütüphanenin geliştirilmesine devam edilmektedir. arzu edildiği takdirde intel tarafından kendi işlemcileri için özel olarak optimize edilmiş ìpp (intel integrated performance primitives) kütüphaneleri kullanılabilir. ipp kütüphanesi çeşitli algoritmaların daha performanslı çalışması için düşük seviye optimize edilmiş çeşitli yordamlar içerir. ipp kurulduğu takdirde opencv tarafından otomatik olarak tespit edilip çalışma zamanında kullanılacaktır. eğer proje ticari olarak geliştirilmiyorsa intel bu kütüphaneyi linux kullanıcıları için ücretsiz olarak sağlamaktadır.

    opencv robotik, tıbbi görüntüleme, güvenlik gibi pek çok alanda görüntü işleme için kullanılabilen 500'ün üzerinde yüksek seviyeli ve temel fonksiyon içermektedir. bir alt kütüphanesi olan makine öğrenme kütüphanesinde (mll) ise örüntü tanıma ve kümeleme gibi görüntü işlemede sıklıkla kullanılan işlemler için fonksiyon setleri yer almaktadır.

    opencv lisansında belirtildiği üzere kütüphanesinin bir parçası ya da tamamı, ticari ürünlerde ürünün kodları açılmaksızın kullanılabilir. sahip olduğu bu lisans sayesinde aralarında ibm, microsoft, sony, google gibi şirketlerden ve stanford, mit gibi araştırma merkezlerinden araştırmacıların da bulunduğu geniş bir topluluğa sahiptir.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap