• aerobie firmasının sahibi, ödüllü oyuncak tasarımcısı alan adler tarafından tasarlanmış olan yeni bir tür kahve hazırlama aracı. adler, çalışmalarını genellikle aerodinamik uzerinde yogunlaştırmış oldugundan firmasini kurarken de aerobie ismini uygun gormuş. aeropress de isminin yarısını firma adından diger yarısını da basılarak kullanıldığı için french presslerden aliyor.

    http://www.aerobie.com/…roducts/aeropress_story.htm

    aeropress, 1 kaşık, 1 karıştırıcı, 1 huni, 1 enjektor, 1 filtre kapagi ve 1 hazne olmak üzre toplamda 6 parçadan oluşuyor, artı kutusundan 100 adet yedek kagit filtre çıkıyor. aeropress'in kagit filtreleri aslinda melitta filtreler gibi, tek farkı yuvarlak kesilmiş olmalari. bu aletle kahve hazirlamak aslinda bir nevi şırınga kullanmaya benziyor. sadece çok çok daha buyuk bir şırınga hayal edin. ana hazne altına gelecek olan iri delikli plastik filtre uzerine 1 adet kagit filtre yerleştirip, bu plastik filtreyi ana hazneye vidaliyorsunuz, daha sonra tepeden kaşık ile olcerek kaç kişilik hazırlayacaksanız kahvenizi koyuyorsunuz (kahvenin kalınlığına ve eklenen su miktarına göre tatsal farklılıklar yakalamak mümkün). daha sonra 1 fincan ustune bunu yerleştiriyorsunuz ve sıcak suyunuzu ölçerek koyup, karıştırıcı yardımı ile 5-10 saniye karıştırıyorsunuz, şırıngayi (ucunda kaucugumsu sıkı bir conta var) hazneye geçiriyorsunuz, başlıyorsunuz itmeye. elbette bu itme işlemi şırınga ile hazne arasında kalan havadan dolayı oluşan basınç sebebi ile oyle pek de kolay degil. hatta bazen öyle ki resmen abanmaniz gerekiyor. burda biraz da kahvenizi ne kalınlıkta çektiginiz de onemli. mesela turk kahvesi kalınlıgında çekerseniz, bu bastırma işlemini asla tamamlayamayabilirsiniz http://www.flickr.com/…sets/72157608012653472/show/

    kullanımı gösteren bir video için --> http://www.vimeo.com/6235888
    tıpkı french pressde olduğu gibi aeropressde de tersine çevirme metodunu kullanmak mümkün --> http://www.vimeo.com/3821508

    aeropress'in güzel taraflarından birisi de french pressde oldugu gibi kırılacak korkusu yaşamamanız ve her yere yanınızda götürebilmeniz. mesela benim bununla tatil için gidilen fakat rezil kahve yapan otellerde, gezilerde ve hatta trende bile kahve yapıp içmişliğim, çevredekilere ikram etmişliğim vardır. neticede kendisi en sevdiğim kahve hazırlama aletlerinden birisidir, ne var ki türkiyede yaygın satışı bulunmamaktadır (yanında getirip o bu sitesinde satan birkaç kişi hariç)

    dipçik not: bu kahve aletinin pazarlaması ile ilgili en buyuk hata yine tasarımcının kendisinden geliyor ve alan adler amcam bu aleti espreso da yapar diye piyasaya sürüyor. yapmaz güzel kardeşim, yapmıyor, yapamaz da zaten. neyse.. tasarımcısına rağmen takdire şayan bir ürün. ayrıca 20 la 30 küsür dolar arası değişen fiyatıyla da son derece uygun.
101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap