6 entry daha
  • hayvancılık tarımsal üretimin geniş bir kolu olarak işlem görmektedir. tarımın bir kolu olan hayvancılık; ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilmesi ile üretim aşamasında faydalanılmasını ve pazarlamasını kapsar.

    hayvan varlığı fazla olan, çeşitli iklimleri ve geniş meraları ile türkiye oldukça güçlü bir hayvancılık potansiyeli bulundurmasına rağmen istenilen seviyeye bir türlü ulaşılamamıştır.
    hayvancılığın geliştirilmesi için başlıca etken faktörler şunlardır;
    1. soyların islahı
    2. meradan ahıra geçiş
    3. otlakların korunması
    4. yem üretiminin arttırılması
    5. erken kesimin önlenmesi
    6. salgın hastalıklarla mücadele
    7. çiftçinin eğitimi
    8. kredi desteği
    9. yatirim desteği
    hayvancılıkta kredi desteği hususunda tarım ve köy işleri bakanlığı ve il tarım müdürlükleri gerekli kredi desteğini etap etap çıkardıkları “kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı çerçevesinde tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi tebliğleri” ile desteklemekte ve çiftçinin yatırım yükünü azaltmaktadır. (5. etap olarak en güncel tebliğ 30 ekim 2009 cuma 27391 sayılı resmi gazetede duyurulmuştur.)
    hayvancılık yatırımlarında hazine müsteşarlığının sunduğu devlet destekleri sadece entegre tesisleri teşvik etmektedir.
    fakat yatırımın genel teşvik sistemi kapsamında desteklenmesi için en az 150 büyükbaş hayvandan oluşan entegre süt veya et yönlü tesis kurulması zorunludur. bu şekilde bir tesis kurulduğunda alınacak tüm makine ve teçhizatta kdv (%18) ve gümrük vergisi (%5-8 eğer ithal makine ise) muafiyeti sağlanmış olur.

    300 büyükbaş kapasiteli hayvancılık yatırımlarında ise;
    kdv
    alınacak makine ve teçhizatın %18 kdv’sinden doğrudan muafiyet
    gümrük vergisi
    ab ülkeleri dışından alınan ithal makine teçhizatın ortalama (%5-8) gümrük vergisine doğrudan muafiyet
    ssk primi işveren hissesi muafiyeti
    tesis çalışanların ssk primlerine ait işveren hissesinin işletmeye geçiş tarihinden itibaren devlet tarafından yatırım yapılacak bölgeye göre 2 yıldan 7 yıla kadar muafiyet.
    kurumlar vergisi indirimi
    ödenecek kurumlar vergisinde bölgelere göre %90 a varan indirimler
    yatırım indirimleri
    kurumlar vergisi indirimlerine bağlı olarak bölgelere göre %60 lara varan yatırım tutarının devlet tarafından karşılanması.
    yatırım yeri tahsisi
    yapılacak yatırım için bölgede osb ve endüstri bölgelerinde boş yer bulunmaması durumunda milli emlak genel müdürlüğü tarafından uygun hazine arazilerinin tahsisi.
    faiz desteği
    yatırım teşvik belgesi’ süresi içerisinde yatırım tutarının %70 i kadar kredi kullanımlarında tl bazında 5 puan döviz bazında 2 puana varan faiz destekleri.
    yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilerek yatırımlardaki teşvik unsurlarıdır.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap