4 entry daha
  • diğer fıkralar gibi, çoğunluğu yaşanan olaylardan esinlenerek üretilmiş fıkralardır. evet, esasen fıkralar yaşanan olayların abartılması/kulaktan kulağa geçerken çarpıtılması neticesinde doğmaktadır. en azından bir çoğu bu şekildedir. hayal gücü kullanılarak uydurulmuş fıkralar*** bu güruha dahil değildir ancak mesela karadeniz fıkraları tam da bu tanıma uymaktadır.

    --- spoiler ---

    temel ve dursun kahvenin önünde oturuyorlarmış. bir turist gelmiş ve temel’e ingilizce yolu sormuş. temel’de ses yok turist bu defa almanca sormuş, temel’de yine ses yok. turist bu defa fransızca konuşmuş, yine ses yok. ispanyolca, yine ses yok. turist kızmış, bağırıp çağırdıktan sonra çekip gitmiş. bunun üzerine dursun temel’e,

    - bir lisan öğrenmenin zamanı geldi galiba,

    demiş. temel ise dursun’a dönerek,

    - boşver, ne gerek var? adam dünya kadar lisan biliyor ama derdini anlatabildi mi?

    demiş.

    --- spoiler ---

    yukarıdaki örnek, görüldüğü üzere yaşanmış olması kuvvetle muhtemel bir olaydır. hal böyle iken içerisinde yalnızca kürt lafı geçiyor diye insanları faşistlikle suçlamak dangalaklığın daniskasıdır.

    (bkz: sarışın fıkraları)
    (bkz: bektaşi fıkraları)
    (bkz: akbulut fıkraları)
    (bkz: alman fikralari)
    (bkz: nasrettin hoca fıkraları)
    (bkz: avukat fıkraları)
    (bkz: laz fıkraları)
    (bkz: doktor fıkraları)
    (bkz: matematikçi fıkraları)
    (bkz: mühendis fıkraları)
    (bkz: yahudi fıkraları)
    (bkz: zenci fıkraları)
    (bkz: temel fıkraları)

    bu kadar çeşitli fıkra olduğuna göre bunları anlatan insanların tümüne faşist demek gerekir. kaldı ki yukarıda sıralanmış hiçbir sınıf "bizim fıkralarımızı anlatanların alayı faşisttir" diye çemkirmemektedir.

    ayrıca fıkralar, dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi toplum olursa olsun en gelişmişinden en ilkeline kadar geçerliliğini yitirmeyen yegane edebiyat ürünleridir. insanlar bu edebiyat ürünlerine her daim ihtiyaç duymuş ve kullanmışlardır. fıkraların, belirli bir kesimi aşağılamak, yüceltmek, yermek gibi bir görevleri yoktur. zaman zaman eleştri yaparak, zaman zaman düşündürerek güldürmek amacını güderler.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap