11 entry daha
  • vajina kaslardan yapılmış tüp şeklinde bir organdır. giriş kısmında bir gurup kas lifinin özelleşerek oluşturdukları sfinkter adı verilen daha güçlü bir bölüm bulunur. bu özellikleri ile vajina esneyebilir, genişleyebilir. doğumda bebek bu özellikler nedeni ile vajinadan geçerek dışarı çıkar. cinsel ilişki sırasında da vajinanın esnemesi ve genişleyebilmesi büyük öneme sahiptir.

    kadın hastalıkları uzmanlarınca yapılan muaynelerde vajinanın iyice açılabilmesi nedeni ile daha derindeki bölgeler görülmekte ve muayne edilebilmektedir.

    eğer bir nedenden dolayı vajinadaki kaslar kasılır ve gevşemez ise ortaya vajinismus denen tablo çıkar. vajina cinsel ilişkiye, muayneye hatta tampon konmasında dahi izin vermeyecek tarzda kasılmış ve giriş engellenmiştir. daha hafif olgularda cinsel ilişki ağrılı olmaktadır.

    vajinismus çok nadir görülen bir olgudur. sorunsuz giden bir yaşamın daha sonraki dönemlerinde ortaya çıkabilir.

    bazen vajinismus bir koruma davranışı olarak ortaya çıkar. daha önceki deneyimlerinde incitilmiş kadınlarda cinsel ilişkiden kaçmak amacı ile vajina kaslarının kasılması ile ortaya çıkabilmektedir. ilk cinsel ilişki sırasında kadının canının fazla yanması bir neden olabilir. bazı kadınlar kendi kültürel ve dinsel ortamlarında aldıkları bazı bilgiler doğrultusunda cinsel ilişkiyi bir günah şekli veya kirlilik şekli olarak görebilirler. böyle durumlarda da vajinismus görülebilir.

    vajinismusa neden olmamak için ön sevişme mümkün olduğunca uzun tutulmalı ve kadın iyice uyarılmalıdır.birbirlerine karşı anlayışlı çiflerin vajinismus probleminden kurtulması kolay olur. bu konuda kendi yaklaşımları yetmeyen çiftlerin profesyonel yardım almaları sorunlarının çözülmesine yardımcı olacaktır.
252 entry daha
hesabın var mı? giriş yap