33 entry daha
  • 16 mart 2010 salı günü saat 20:30'da 9/8 adlı yeni bir programı yayına sokmaya hazırlanan radyo. kendini "artık romanların da bir radyo programı var" sloganıyla lanse eden program, gazeteci murat ören ile ya da komünite katkısıyla hazırlanıyor. bu ikili hem yerinde duramayan çingene müziklerini paylaşmayı, hem de bu paylaşım üzerinden kimliklerin ötesinde bir toplumsal duyarlılığı ortaya koymayı hedefliyor. programla ilgili bana ulaştırdıkları metin şu şekilde:

    "ekonomik ve sosyal sorunların dalgaları karşısında giderek zayıflayan toplumsal kesimlerin, kendilerine yönelen bu süreklileşmiş şiddet biçimleri karşısında duydukları acılarla birlikte, haklı olarak her geçen gün daha büyük öfke yoğunlaşmalarına kapıldıklarını gözlemlemekteyiz.

    ekonomik ve sosyal olanakların paylaşımı süreçlerinde, paylarını alamayan ve bu yüzden geçmişten bugüne kadar biriken öfke birikimlerini birbirine karşı kusma eğiliminde olan toplumsal kesimler; bu olanakların adil paylaşımının önünde engel olanlardan ziyade yine farklı biçim ve düzeylerde de olsa kendisiyle aynı mağduriyeti yaşayan diğer toplum kesimlerine yöneltmektedirler öfkelerini.

    biriken öfke, önyargılar yaratmakta, bu da sorunların gerçek kaynağını görmede adeta körlüğe neden olmaktadır. toplumsal kesimler açısından bu yanılsamalı öfke patlamalarının önüne geçmek, tarihsel deneyimlerimiz de göz önünde bulundurulduğunda, kuşkusuz asgari insani bir sorumluluktur. mağduriyetlerinin gerçek nedenleri olmayan diğer toplumsal kesimlere yönelmekte olan öfkelerinin önüne geçmek, önyargılarla şişmiş bu farklı toplumsal kesimlerin görünürlüğünün artırılması, birbiriyle tanışması, birbirini tanıması ve giderek kardeşlik bağlarının örülmesiyle mümkündür.

    bu bakımdan, atılacak her türlü adım değerli ve belirleyicidir. gerçekleştirilmesi planlanan radyo programının temel gerekçesi de bu bakış açısıyla örülmekte, kardeşleşme süreçlerine mütevazi bir katkı sunmayı hedeflemektedir."

    ayrıca (bkz: ya da komünite)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap