21 entry daha
  • biraz quantum fiziği, biraz string theory, biraz kaos teorisi(butterfly effect) ve biraz da metafizik ile ortaya izlenesi, bir sonraki adımı merakla beklenen bir bilimkurgu filmi ortaya çıkarmış. kök hücre yöntemiyle artık hücrelerin sürekli kendini yenileyebilmesiyle ölümlülüğün kalkması, marsa yolculuğun gerçek olması, marsta üretim yapmanın çin'de üretim yapmaktan daha karlı olması 2092 yıllarında hayatın nasıl olacağına dair öngörülerden bazıları. doğmadan önce bireylerin her türlü bilgiye sahip olması, kendi anne babalarını kendilerinin seçmesi ve doğum sırasında bir meleğin yardımıyla tüm bildiklerinin unutturulması ise metafizik sayılabilecek olgular. yalnız bu sefer melekler bir kişiyi unutur ve o kişi gelecek bilgisine sahiptir. ve yapmış olduğu küçük seçimler geleceğinde büyük değişimler yarattığı için, her seçiminde gerçekleşebilecek alternatifler anlatılmıştır. bu seçimler arasında hayatının aşkı da yatmaktadır. bu üç tercihi arasında sevdiği kişiyle gelecekte ayrılmak zorunda olması, aşık olduğu kızın başkasına aşık olması ama karşılık alamadığından kahramanımızla evlenmesi, sırf hayatında yalnız kalmamak için evlenmesi gibi farklı sosyolojik durumlar da incelenmiş. bu kadar çeşitli konuyu bir arada başarıyla işlemiş ve kesinlikle arşivlenesi bir film.

    olayları anlatan kişi 102 yaşında, son ölümlü biri olduğu için hafızasına pek güvenilmediğinden olsa gerek hikayeler karışıkmış gibi geliyor ve bu da film sırasında insan zihnini sürekli açık tutmasını gerekli kılıyor. bir nevi david lynch filmi de denebilir bu açıdan.

    termodinamiğin yasalarına değinmesi, zamanın tek yönlü akması, sicim teorisinde 9 konumsal, bir de zamansal boyutla 10 boyut olmasına değinilmesi ve bir yerine birden fazla zaman boyutu olması durumunu sorgulaması fizik ve felsefeyle ilgilenenleri bayağı etkileyecektir.

    son olarak quantum teorisindeki parçacıklar için kullanılan "bakmadığın zaman(ölçüm yapmadığın sürece) her yerde, baktığın zaman(ölçüm yaptığında) ise bir yerdedir" kavramını bir çocuğun elindeki parayla hangi şekeri almasına karar verememesiye güzel bir şekilde ilişkilendirmiştir.

    --- spoiler ---

    nemo elindeki bozuk parayla şeker satılan masaya yanaşır ve iki tür şekerden hangisini alsam diye düşünmeye başlar. elindeki parayla iki seçeneğe de hakimdir. yapacağı seçimle bir tanesine sahip olacaktır. ama o tüm olasılıkları elinde bulundurmayı ister ve tercih yapmaz. filmin en akılda kalan sahnelerinden biri. (bkz: awesome).

    --- spoiler ---
804 entry daha
hesabın var mı? giriş yap