29 entry daha
  • filmin konusu pek çok filmde benzerleriyle karşılaştığımız bir konu, ikinci dünya savaşı esnasında yahudi toplama kamplarından birinde gerçekleşen bir trajedi.

    oyunculuk gerçekten iyi. lakin bazı noktaları;

    --- spoiler ---

    vicdanı etkileyebilecek hassas konuları seçmek, gerçekten çok da zor bir iş olmasa gerek. evet, bir soykırımın, bir savaşın, insanların ölmesinin, çocukların yakılmasının izleyen, duyan, tanık olan herhangi bir insanı ciddi anlamda etkileyeceği, kendini alaşağı insan yapan değerlerden sıyırmamış bir insan değilse, şüphesizdir; fakat bu tarz konuların gerçek veyahut gerçeğe yakın konulardan ticari amaçlarla seçilmesi ne kadar ahlaki?

    bu soykırım esnasında insanların toplama kamplarında yakıldığı biliniyor. diyelim ki bu film, herhangi bir maddi edim amacı güdülmeksizin sadece verdiği mesaja yönelik bir emeğin ürünü olsaydı o zaman bir derece amacına ulaşırdı. iki çocuğun yakılması konu. iki çocuğun yakılması, bu çocukların alman, yahudi, müslüman, filistinli, israilli yani ne şekilde etiketlendirildiyse, bu gözetilmeksizin muhatap olan her kimse gözünün yaşını tıkar gözünde. iki üç gün sonra unutacak olsa da insan olduğunu hatırlatır izleyene.

    belki yanlıştır, bilemeyeceğim fakat tepki verdiğim nokta ise bu başlıkta, ve benzeri başlıklarda, ortaya konabilecek milyarlarca trajik konu üzerine ticari amaçla yaklaşmak. bunun çirkinliği. insan ister istemez çok vurucu noktalarımızın fazlaca istismar edildiğini düşünüyor.

    mesela o zamanlar almanlar yahudi çocuklarını yakıyor. şimdi de filistinli çocuklar yakılıyor bir yerlerde. bir zaman sonra bu da bir film konusu olacaktır zannediyorum. fakat "al çek bunun filmini, al sana sermaye de." deseniz, yapamam. çünkü ahlaki değil bu.

    bir film izleyip hayatımız değişmedikçe sanki bu da olmaya devam edecek. bu hikayeler de sektöre bol bol malzeme sağlayacak.

    adice buluyorum. yapılanları adice bulduğum kadar, bunun maddi amaçlarla istismar edilmesini de adice buluyorum. belki yanlış düşünüyorumdur bilinmez, fakat bir izleyicinin bunu düşünüyor olması bile bence hoş değil. bilemedim.

    ondandır, çok iyi film demeye dilim varmıyor ama ben de ağladım. öyle.

    --- spoiler ---
271 entry daha
hesabın var mı? giriş yap