30 entry daha
  • `2-3 gündür python ve java development için kullanmak istediğim metin editörü. kullanmak istiyorum zira, java için mesela, eclipse açılma süresi ile kettle a su koyup kahve yapma süremle neredeyse aynı. bir yandan da konsolda çalışmayı çok seviyorum ve dil değiştikçe ide değişsinde istemiyorum. herşeyi geçtim, hiç bişey araştırmamış olsam bu kadar programcı övüyor vardır birşeyi der kullanırım.

    kullanırım kullanmasınada, anam ağladı arkadaş iki gündür 1 tane düzgün çalışan eklentim yok. olmayıversin denmezde buna, zira eklentileri ile meşhur zaten emacs i güçlü yapan o eklentileri.

    hadi python geliştirmek için düzenliyim ben bunu diyorum, tamam ne yapılacak, mesela autocomplete kurayım, . operatörünü kullanınca pıt diye çıksın karşıma kullanabileceğim metodlar filan. oh süper hadi hemen başlayalım. dur öyle hemen kurulmuyor ama, önce şey kurman lazım;

    rope
    ropemode
    ropemacs
    tamam bunlarıda kurarım ne varki. onların paketlerini indir, kur, doğru mu kuruyorsun yanlış mı bilmiyorsun zaten documantasyonları oku bilmem ne,

    hadi autocompl.. dur!
    bitmedi

    pymacs kurman lazım.
    tamam onuda kurarız nerdeymiş kurulum şeyleri readme sini (oha readme ye bak) okiyimde kuruyim..

    of yoruldum, tamam hadi hadi autocompl.. dur!

    yasnippet kurman lazım.
    lan! neyse kuralım nolcak. (bi miktar daha uğraş)

    kurulumları yap, .emacs dosyasına gerekli lisp kodlarını hepsi için ekle (yasnippet, pymacs rope vs için)
    ve tamam, hadi autocomplete kuralım.

    kurduk bitti. herşey süper. gerekli ayarlarıda yaptık. hadi deneyelim 'emacs -nw' oh sonunda hatasız açıldı, python kodu yazıyım biraz,
    wait? ee niye autocomplete çalışmıyor? çalışmıyor işte allah kahretmesin. sadece 1 özellik için 10 tane şey kurdum defalarca hataları temizledim tekrar kurdum o 1 özellikte herşeyi yaptıktan sonra çalışmadı. iyide bi hata yapmışsındır sen? orası aşikarda hangi adımda hata yaptım, nereyi yanlış yaptım nasıl bulucam şimdi. herşeyi sil baştan kur, olmadı onuda yaptım.

    nalet olsun, her güzel şeyin dikeni olmak zorunda mı ya.
    tamam uğraşıp çözücem bi gün bunuda illaki ancak,
    arkadaş çok mu zor ya, emacs ile python geliştirmek için bunu kurun diye bişey yazsalar hepsini indirip düzenlice kursa filan. yeter ya.

    hayır acaba sadece python için mi durum böyle diye java ya bakiyim dedim onda bütün herşeyi yapan bi jdee diye bişey gördüm bi miktar mutlu oldum, kurulumuna bakıyorum requirementsa bakıyorum:

    the latest version of the collection of emacs development environment tools (cedet) developed by eric ludlam,
    the emacs lisp library (elib) package,

    gibi şeyler yazıyor. onların kurulumlarında da requirements diye bi bölüm olacak. ve onların kurulumlarında da hata yapıcam. yeter lan. ağzıma sıçtınız olum 2 gündür. yetti. of

    edit: isvicreli bilimadaminın bildirdiğine göre zaten emacs wiki'leri how to'ları yeterince outdated oldukları için,(oha çok odtülü türkçesi oldu) ne kadar uğraşsam çalışmayacakmış. yine kendisi, package.el diye bişey önerdi, şahsen bu eklenti kurulum işini tamda istediğim gibi oldukça basitleştirmiş bu sistem. package.el içindeki paketlerden org-mode gibi bikaç şey indirip basitçe çalıştırdım, şahsen tavsiye ederim.

    " yinede henüz emacs'i, istediğim gibi kullanabileceğim bir ide yapamadım. ama yapılacak dedim yapılacak. " -ali ağaoğlu.

    bu arada, ek olarak, ubuntu kullananlar için, ubuntu software centerda emacs yazıp aratırsanız, bir çok eklentiyide kurulumuna hiç bulaşmadan tıklayıp install diyerek emacsinizi şenlendirebiliyorsunuz. yinede package.el i tavsiye ederim.

    edit2: başta bahsettiğim autocomplete kurulumu aslında bayada basitmiş, ne kasmışım öyle wiki filan;
    http://www.youtube.com/watch?v=rgvvndxwjye

    tabi bu python ile entegre olmadı henüz, rope filan gibi şeylerin düzgün çalışır halini istiyor öyle sanıyorum ki. bunu python ve java ilede uyumlu hale getirince bi edit daha atarım öyle sanıyorum ki.

    edit akbayram: abi sıfırdan bulaşıyorsanız bu işe, herşeyi adam akıllı anlatan bi screencast bulun (ben şahsen peepcode meet emacs kullandım.) gayet yararlı olur. yoksa piyasadaki bi çok döküman farklı sürümler için, eklentilerde öyle, sıfırdan başlayınca çok zorlanıyorsunuz. ama zaman geçtikçe alışılıyor, ve şunu söylebilirim, emacs çok tatlı bişey.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap