6 entry daha
  • idari davalara bakan bir yüksek mahkeme. insanların "hakkım olduğu halde dövizli askerlikten faydalandırmadılar", "askeri liseden/harp okulundan attılar", "sicil notumu düşük verdiler/terfimi engellediler", "kötü muamele ettiler" gibi şikayetlerle dava açtıkları yer. milli savunma bakanlığı, genelkurmay başkanlığı, içişleri bakanlığı, kuvvet komutanlıkları gibi idari makamları mahkum eder veya haklı bulur.

    üyeleri her boş kadro için mahkemenin gösterdiği 3 aday arasından cumhurbaşkanınca atanır ve bunların sicil amirleri -komutanları- yoktur, emeklilik-istifa dışında bir nedenle görevden alınamazlar, isterlerse yaş haddine kadar görev yaparlar. generalleri yargılayamaması gibi bir durum yoktur. yalnız yamulmuyorsam genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının davaları istisnai olarak daireler kurulunda görüşülüyordu 12 eylül 2010 anayasa değişikliği referandumu düzenlemeleri öncesinde, şimdi bu davalara -yakında gelirler- anayasa mahkemesi bakıyor olsa gerek.

    kurmay üyelerin ikbal beklentisi, mesleki alışkanlıklar veya başka nedenlerle genel itibariyle daha idare yanlısı tutum içinde oldukları söylenebilir, diğer yüksek mahkemelerdeki hukukçu olmayan üyelerin etkisinden farklı bir sonuç oluşturur mu bilemem.

    bülent arınç bunları bilmez mi, bilir elbet. yine de beş yüksek mahkemeden birinin üyeleri hakkında "bunlar komutanları hakkında adil karar veremezler" demiştir. ab mevzuatında eşdeğeri olmaması nedeniyle orta vadede kaldırılacaktı zaten büyük ihtimalle. buralara açılan davalar da sivil yüksek mahkemelere kaydırılır belki. ortalama dava sonuçlanma süresinin 3-4 yıl olduğu bir yere "harp okulunun son sınıfından atıldım" diye dava açmak ne işe yarar orası da ayrı.

    yakında kaldırılır. yarın öbür gün fehmi koru'lar, nazlı ılıcak'lar, ahmet altan'lar, mustafa karaalioğlu'lar, şamil tayyar'lar, eser karakaş'lar dünyada bir benzeri olmayan bir askeri vesayet ve statüko savunucusu mahkemenin nasıl da isabetli bir biçimde kaldırılıp ileri demokrasiye tam gaz geçildiğinden filan bahsederek atıp tutarlarsa inanmayınız.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap