5 entry daha
  • yüzde şeklinde ifade edilmesinden ziyade duyma eşiği şeklinde ifade edilmesi daha doğrudur.

    normal olan iki kulağın da sesi 20 db seviyesinden duymaya başlamasıdır. bu durumda duyma eşiği 30 db olan bir kulakta 10 desibellik bir kayıp vardır. her 10 desibelin algılanan sesin seviyesini yarı yarıya azalttığını düşünürsek duyma eşiği 30 db olan bir kulağın sesi yarı yarıya kısıkmış gibi duyduğunu düşünebiliriz.

    genellikle çift kulakta 30 db seviyesinden itibaren işitme cihazı kullanılmakta. çift kulakta 60-65 db seviyesinden itibaren ise işitme cihazı olmadan iletişim kurmak ciddi bir şekilde zorlaşmaktadır.

    çift kulakta 40-50 db seviyesinde işitme kaybı işitme cihazı ile veya cihazsız kolay telafi edilebilen bir durumdur. bu durumda genellikle hastamız kendi kendine dudak okuma özellikleri geliştirir. normal sesteki konuşmalarda bir sorun yaşanmaz. ancak yine de çoğu ses asla duyulmaz (uzaktan gelen müzik, hafif yaprak hışırtısı, kuş böcek sesleri vs..)

    çift kulakta 60 db üstünde kayıpta ise dudak okuma çok büyük önem kazanmaktadır. bu noktadan sonra sürekli işitme cihazı kullanımı tavsiye edilmektedir.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap